China Oud Speelgoed: Oil Tanker

Gepubliceerd op zaterdag 2 januari 2010 door Tycho

blikken_speelgoed_china_oil_1

Welkom Beste Lezer, bij weer een Gedegen Bespreking van een oud stuk Chinees speelgoed. Vandaag een van de pronkstukken van mijn collectie, deze schitterende Oil Tanker met doos. In China zijn dozen zeer zeldzaam, deze set was dan ook een exportmodelletje, gevonden via eBay in de Verenigde Staten van Amerika. Op de doos staat: 石油车, shi you che, letterlijk: tank olie auto.

blikken_speelgoed_china_oil_2

Leeftijd is zoals vaker een lastige, dit lijkt mij geen hele oude, ik geef haar een begin jaren tachtig. De Oil Tanker is 18.5 centimeter lang, 7.5 centimeter breed en van de grond tot bovenkant tankdop 7 centimeter hoog.

blikken_speelgoed_china_oil_3

De koplampeenheid vormt een geheel met de grille, het esemble blikt ietwat sombertjes de wereld in. Kom nu toch, nix dan vrolijkheid op dit planeet! De bumper is ook al weinig gelukkig en blikt lichtjes naar beneden.

blikken_speelgoed_china_oil_4

De Oil Tanker is geheel van blik gemaakt op de tankdoppen en de besvestigingspunten voor de leidingen na, die zijn van plastiek. De witte lijnen van de deur en rond de ramen zijn zeer fraai geschilderd, net als het trapje naar de top van de tank rechts. De wielen zijn weer ware kunstwerkjes met een plastieken witte bies en een buitengewoon complex velgontwerp dat wij eerder zagen bij de Fire Truck.

blikken_speelgoed_china_oil_5

Het kettinkje hangt tot de weg en dient bij een echte om van gevaarlijke statische electriciteit af te komen; een schoon detail. Hier ook het MF nummer: MF 963, behoorlijk hoog, een extra aanwijzing voor de niet heel wijze leeftijd.

blikken_speelgoed_china_oil_6

中国制造, zhong guo zhi zao, gemaakt in China en ‘Made in China’. Onder de ‘in’ de tanktuit, links daaronder een kastje, denkelijk bedoeld voor enige gereedschappen om slangen op te tuit te sluiten. Aardig nog de tekening achter ‘Oil Tanker’ waar een olieveld te zien lijkt.

blikken_speelgoed_china_oil_7

Helemaal rechts op het dak staat nog eens 中国制造, zhong guo zhi zao, gemaakt in China en ‘Made in China’. De twee gele ovalen zijn vermoedelijk luchtinlaten bedoeld, in die tijd was airconditioning nog ongewoon. De functie van het geel-zwarte ding onder een zwartgelijnd dakje is mij niet heelmaal duidelijk, het zou een extra lamp kunnen wezen of een merklogo op een ongewone plaats.

De Oil Tanker is raamloos, het stuur is gemaakt van zacht doorzichtig plastiek. Chauffeur heeft links een rooster voor zijn neus, rechts drie bedieningspanelen. Bijrijder heeft drie knoppen en drie wijzers, de wijzers denkelijk voor het in de smiezen houden van de hoeveelheid olie in de tank. De stoelen zijn gelukkig vrolijk in het blauw wit geverfd.

blikken_speelgoed_china_oil_8

Fraai de twee plastieken tankdoppen in hun rode bies over de hele lengterichting van de tank.

blikken_speelgoed_china_oil_9

D’onderkant, een tandje lichter gemaakt voor beter zicht. Iets onder het ‘bovenste’ voorwiel uitstulpsel van de frictie aandrijving. Vaste lezers weten het al lang maar voor de groentjes leg ik het graag nog eens uit: “Frictieaandrijving is een omgekeerde opwindaandrijving, speler duwt de auto een aantal keer naar voor en laat hem rijden waar bij opwindaandrijving speler naar achteren moet trekken. Chinese speelgoedfabrikanten maakten die dagen altijd gebruik van frictieaandrijving en in bijna ieder geval was die rond de vooras ingebouwd. Bij opwindauto’s zit het drijfwiel meestal tussen de achteras. Het systeem werk nog als nieuw en maakt met kenmerkende bijna zoet zoemende geluid. “Rrrrrgggg!”” (kopie-plak uit Fire Truck, zie link boven).

blikken_speelgoed_china_oil_91

Een blik op de doos, een zeer fraaie tekening van de Oil Tanker met op de achtergrond reusachtige olietanks. Linksonder staat 惯性, guan xing, ‘frictie’. De doos is op twee punten lichtelijk uitgedeukt en dat zijn indeed precies waar de twee toppen van de tankdoppen omhoogsteken. Doos dus iets te klein ontworpen, iets wat wij eerder meer extreem zagen bij de Supersonic Jetplane.

blikken_speelgoed_china_oil_92

Op de zijkant van de doos, aan beide zijden dezelfde, even zo mooie tekening van de Oil Truck voor een hek bij een nog groter olieveld, onder een bijna helderblauwe lucht.

blikken_speelgoed_china_oil_93

Beste Lezer, dit is weer het einde van deze beschrijving, de truck is volbeladen onderweg terug naar zijn plek op zijn plank zodat hij de volgende vast bij kan vullen voor binnenkort een nieuw verhaal.

4 Reacties op “China Oud Speelgoed: Oil Tanker”

 1. Dave:

  Ik lees met plezier je beschrijvingen over je verzameling. Nu heb ik zelf een partij chinees blikken speelgoed op de kop kunnen tikken. Kunt u mij vertellen of de nummering MF,ME enz een volgorde van jaar in zit en is het hoe hoger het nummer hoe jonger het speelgoed?
  Ik hoop dat u daar mij kunt helpen.

  mvd Dave

 2. Eeltje:

  Deze heb ik ook in mijn bezit en is te koop.
  MVG: Eeltje

 3. Eeltje:

  En ik heb nog zo,n 160 stuks..

 4. Eeltje:

  Kijk maar op marktplaats.
  Deze hele partij is wel te koop.
  Mijn mail adres is : eeltje.bouma@live.nl