China Viert de Wereld Weerdag

Gepubliceerd op dinsdag 22 maart 2011 door Tycho

wereldweerdag-china-1

De Wereld Weerdag wordt wereldwijd gevierd op woensdag 23 maart. China echter viert de Wereld Weerdag een dag eerder, vandaag op dinsdag 22 maart. Het weer is van groot belang voor landbouw, het leven en de steden en voor richting van nuclaire wolken uit Japan. Wereld Weerdag werd dan ook groots gevierd en de Chinese staatspers stuurde een stel aardige platen de wereld in.

Op de eerste plaat een weerman in Fuzhou in de provincie Fujian die uitleg geeft over raketten voor het kunstmatig opwekken van regen aan lokale residenten tijdens een manifestatie in een park.

wereldweerdag-china-2

Een weerman van het Altay Meteorological Administration in Altay in de provincie Xinjiang geeft uitleg over een anemometer aan een lokale herder (met zwarte muts). Chinese staatspers wil bij dit soort feestelijke dagen immer de eenheid en diversiteit van het land laten zien.

In Xinjiang leven nog echte herders als nomaden op de eindeloze steppen, hoewel de communisten de meesten in flatgebouwen hebben gestopt. Die paar die nog over zijn worden teeg afgebeeld als nobele wilden die eeuwenoude ‘Chinese’ tradities in ere houden.

wereldweerdag-china-3

Een weerman van een meteorologisch observatorium in Linfen in de provincie Shanxi geeft uitleg aan migrantenkinderen. Dat is nog zo’n categorie die op dit soort dagen een beet blij moet gemaakt. ‘Migranten’ staat voor migranten van het platteland naar de stad. Deze migranten hebben vaak beroerde banen als bouwvakker en vuilnisman.

Maar beroerder nog is het gegeven dat migranten geen verblijfsvergunning krijgen waardoor hun kleinen geen recht op scholing hebben. De overheid probeert daar nu iets aan te doen, haastwel gedwongen door een wildgroei aan kleine private scholen. De plaat moet laten zien dat er niets mis is met de scholing van migrantenkinderen, kijk hen daar staan met hun frisse snuitjes en kleertjes!

wereldweerdag-china-4

Een weerman van de Qingzhou Meteorological Administration in Qingzhou in de provincie Shandong geeft uitleg aan studenten. Studenten zijn verder, behalve de toekomst van het land, geen speciale groep die bijzondere bescherming nodig heeft.

Comments are closed.