Chinamensen op het Strand in Nandaihe

Gepubliceerd op woensdag 17 augustus 2011 door Tycho

china-strand-1-1

Laatste weekeinde was ik voor bierplezier in de badplaats Nandaihe, onderdeel van de stad Qinhuangdao in de provincie Hebei. De komende weken nog wat musea en vis maar nu eerst een serie van drie delen over Chinamensen aan zee. Geplaat op het openbare strand meteen aan de boellevaart next to mijn hotel. Op de eerste plaat een mevrouw die moeite heeft met haar band.

china-strand-1-1a

Chinamensen vermaken zich bijna net als Neerlanders op het strand, maar er zijn verschillen. Eerst de overeenkomsten. Chinamensen zitten graag op het zand en kijken uit over de zee. Chinamensen eten graag van thuis meegebracht eten. Chinamensen hangen graag in het water rond. Dan zijn we daar wel, nu de verschillen.

china-strand-1-2

Chinamensen houden niet van zonnebruin en verschuilen zich onder parasols en parapulu’s. De dag van platen was bewolkt dus de meeste mensen durfden het wel aan onder hun schuil vandaan te komen. Chinamensen kunnen niet zwemmen. Zij komen nimmer ver van de kust en altijd met zwembanden, op grote banden, op vlotten en op allerlei opblaasbare dingen.

china-strand-1-2a

Op een openbaar strand als op de platen mag eigenlijk alles. Chinezen maken een enorme rommel, schreeuwen door mekaar en laten de kinders vrolijk op het zand plassen en poepen. Honden mogen overal mee en zwemmen gezellig naast de mens in het water. Chinezen maken echter op het strand geen gebruik van luide muziek installaties.

china-strand-1-3

In China is een dagje strand ook veel meer een uitje voor de hele familie. Oma, opa, mams, paps en de kleine gaan allemaal mee, aangevuld met ooms en tante’s en vrinden en vrindinnen. In de publiexopbouw op het Chinese strand missen de jongeren, laatzeg 15 tot 25. Die zijn te druk met studeren en hun eerste baan en laten hun witte snuiten zelden zien aan zee. Dat is jammer want is die catgoorie vallen ook de leuxte meisjes om op te cheilen.

china-strand-1-3a

Tussen het publiek lopen meest oude vrouwtjes die lege flessen en ander waardevol afval verzamelen. De meeste strandgasten geven deze wezens vrindelijk hun lege flesje mee. De sfeer is zowiezo gemoedelijk. Door de drukte botsen en staan de mensen nogaleens op mekander maar er valt geen onvertogen woord, zelfs niet na een best nummer flessen bier achter de kiezen.

china-strand-1-4a

Kijken wij kritisch naar de badmode. Bikini’s zijn zeer zeldzaam, gewone badpakken ook. Het Chinese badpak is vanboven grotendeels hetzelfde als het Neerlandse, meest wel opgeleukt met allerlei frutsels. Het onderdeel is echter zeer anders, het kent een rok-achtig geheel over de bilpartij. Onder het rokje zit dus nog het gewone badpak-bildeel.

china-strand-1-4

Een vrouw van middelbare leeftijd heeft haar zwempartij overleefd.

Binkort meer strand.

Een reactie op “Chinamensen op het Strand in Nandaihe”

  1. erik:

    helaas helaas
    veel chinezen kunnen helaas niet zwemmen.
    ?????