De Voeten van Mamams wassen op Moederdag in China

Gepubliceerd op maandag 9 mei 2011 door Tycho

voeten-wassen-china-1

Gisteren was het ook moederdag in China. Een eitje bakken voor mamams bij het ontbijt is niet goed genoeg, de kleinen moesten de voeten van hun moeders wassen tijdens massale bijeenkomsten door het hele land. Op de platen honderden leerlingen van een basisschool in Dexing in de provincie Jiangxi.

voeten-wassen-china-2

Het ritueel komt voort uit de traditie rond wijsgeer Confucius die was gestoeld op respect. Respect voor de voorouders, respect voor de ouders, respect voor familie, respect voor de staat, in die volgorde. Mao Zedong zag de volgorde liever anders en vond de voorouderverering achterlijk. De Grote Roerganger wist het Confusianisme bijna geheel uit te roeien, inclusief het grootste deel van de millioenen Confusiustempels die toen door heel China stonden.

Teeg leeft de traditie weer op, dit keer gesteund door de overheid die het confusianisme ziet als een nuttig tegenwicht tegen de verleidingen voor de jeugd in de moderne tijd van daag. Het voetenwassen dient zo om de jeugd weer respect bij te brengen voor de oudere generaties.

Comments are closed.