Destructief Vissen Verboden in Hongkong

Gepubliceerd op donderdag 27 januari 2011 door Tycho

Picture 520

Onderweg terug van Fiji naar Beijing maakte ik een korte stop in de voormalig Britse kroonkolonie Hongkong. Het wijfje most winkelen zoals wijven altijd moeten. Zo konnik fijn naar een museum, daarover later meer. Bij een haven in buurt van het museum een mooi bord: sestructief vissen is verboden.

Het bord noemt een vijftal voorbeelden, dit dus betekent niet dat andere vormen van destructief vissen wel zijn toegstaan, de koptext is wat dat betreft duidelijk. De voorbeelden, niet vissen met: suction devices, explosives, dredging devices, toxic substances en electricity. Nou, dat houdt alleen een net over, of een hengel.

Picture 510

De haven ligt aan de noordkust van Hongkong Island nabij Shau Kei Wan aan het Lei Yu Mun Channel. De haven telde zo’n 50 kleine trawlers voor anker, er was plaats genoeg voor nog eens 50, de rest zo vermoedelijk op de woelige baren. Op d’achtergrond de eindeloze rijen wolkenkrabbers, plaat genomen naar noord, richting het vasteland van Island.

Picture 517

Plaat genomen naar zuid. De dijk vlak achter de schepen scheidt de haven van het kanaal. Aan d’overkant van het kanaal de eindeloze rijen wolkenkrabbers van Kowloon, niet veel verder naar het westen staan de beroemde torens van Hongkong’s zakendistrict en, voor de wijven, winkelparadijs aan beide kanten van’t water. De kleine scheepjes her en der op de platen brengen voorraad naar de trawlers. Het zijn kustvissers en ze blijven nooit heel lang weg, maximaal een dag of drie.

Picture 523

Een zo’n bevoorraadscheepje. Links van de deur in de hut twee stapels met elk vier tree bier. Jaja, die vissers op hun zee, altijd hard aan’t vissen. Dichtbij de haven was nog een vismarkt, groothandel. Daar echter de meest dode stilte, de vloot werd duidelijk nog niet terug verwacht.

Picture 528

Een noest schip van het Hongkong Marine Department, een overheidsinstantie. Schip inzetbaar voor slepen, redden en inspecteren. Een brandblussysteem ontbrak vreemd genoeg, meest hebben dit soort multifunctionele schepen dat wel aan boord.

2 Reacties op “Destructief Vissen Verboden in Hongkong”

  1. Frank:

    ‘Het wijfje’, ‘wijven’, uit welk tijdperk stam je? Ooit van respect gehoord?

  2. Shanghigh:

    Waar maak jij je druk over, ik vindt het wel grappig!
    Welkom terug Tycho!