Dongbeiren Hebben Dorst

Gepubliceerd op dinsdag 3 augustus 2010 door Tycho

china-dongbei-dorst-1

Wel, voor dorst komen ze hun hokken wel uit. Bewoners van de stad Tonghua in de provincie Jilin hebben dorst, door zware regenval zijn hoofdwaterpijpen gesprongen, 330.000 zielen zitten zonder nat. Jilin is onderdeel van de Dongbei, vroeger het industriële hart van China, tegenwoordig niets dan ellende en verval.

Door het noodweer kwamen eerder al 49 mensen om het leven in de provincie, de overheid in Beijing heeft het leger gestuurd om te helpen, het is ook het leger dat de bewoners van Tonghua water brengt, in liefst 25 tankwagens. Yep, de overheid wil niet echt maar is net te humaan om het waardeloos volkje heelmaal aan zijn lot te laten.

china-dongbei-dorst-2

Bewoners van de Dongbei heten Dongbeiren, ‘noord-oost mensen’. Daarbij aangetekend dat China de kompasnamen precies andersom schrijft, net als mensnamen waar achter eerst komt. ‘Dongbei’ betekent letterlijk ‘oostnoord’ maar is noordoost. Sommige, idioten, nemen het wel eens op voor de Dongbeiren. Vaak blijkt achteraf dat die lieden zelf uit de Dongbei komen of daar familie hebben zitten. Men zegt dan bijvoorbeeld: “Maar ze kunnen er niets aan doen, toch?”

Toch wel, op de plaat werken arbeiders aan het herstel van een der hoofdwaterpijpen. Zie het landschap op de achtergrond, prachtig, daar hadden huizen kunnen staan en mensen kunnen wonen en koeien kunnen houden en schapen. Niets hoor, de Dongbeiren blijven liever zwelgen in hun ellende in hun compleet kapotte steden, liefst nog vlak naast de resten van een chemische fabriek.

china-dongbei-dorst-3

Geniet er maar van.

Comments are closed.