Dorp in Jiangsu Bouwt China Expo Pavillion Na

Gepubliceerd op woensdag 5 mei 2010 door Tycho

china-pavillion-jiangsu-0

Het dorp Funing in de provincie Jiangsu heeft een 1:5 kopie van het China Pavillion op de World Expo gebouwd voor 350.000 euro. Volgens vele dorpelingen een verspilling van gemeenschapsgeld, volgens het lokale bestuur een eerbetoon aan de expo. Bovendien, zo stelt men, komt er een kindercréche in het gebouw.

china-pavillion-jiangsu-1

Gezien de constructie lijkt het niet erg geschikt voor het beoogde doel. Voor en tijdens de olympische spelen bouwden dorpjes overal kopie’tjes van het Bird’s Nest, toen vond iedereen dat wel aardig maar de expo-organisatie is een veel hardere rijstkorrel dan de olympische. De expo waakt als een zwangere teef over haar mandje en een woordvoerder heeft gezegd stappen te gaan ondernemen tegen de gemeente Funing; de kopie moet weg.

china-pavillion-jiangsu-2

Het bestuur vecht strax dus tegen twee legers: de eigen bevolking en het machtige expo-apparaat uit Shanghai.  De ambtenaren echter, hebben een geheim wapen:

china-pavillion-jiangsu-3

Deze fraai geschreven oude karakters zijn volgens de ambtenaren kunst, en daarmee het hele gebouw. Zelfs in China gelden voor kunst andere regels, het is dan immers een idee van een kunstenaar en niet meteen een kopie. De ambtenaren hebben vervolgens een kunstenaar uit de hoge hoed getrokken, ene Wang Jiuxiang. Niemand in het dorp had ooit van hem gehoord maar dat kon volgens het bestuur wel kloppen, de artiest woont namenlijk in het verre Yunnan en heeft daar in de bergen verder geen contact met de buitenwereld.

Afloop, nog onbekend.

china-pavillion-expo-2010

Het echte China Pavillioen in Shanghai.

Comments are closed.