Droogte op de Dorpen in China

Gepubliceerd op donderdag 11 februari 2010 door Tycho

droogte_bama_china_1

Dorpen van de Yao-minderheid in Bama county in de zuidelijke bergen van de provincie Guangxi kampen met grote droogte, al twee maanden valt er geen druppel regen en de putten zijn leeg.

droogte_bama_china_2

Een Yao-vrouw met een watertank in haar draagmand. De overheid, want minderheden kunnen dat niet zelf, deelt water uit in het dal. De dorpelingen moeten het nat zelf omhoog sjouwen naar hun nederzettingen want daar kan de tankwagen niet komen.

droogte_bama_china_3

De Yao is een van de 54 officieel erkende etnische groepen in China, ze tellen naar schatting zo’n 2.6 miljoen man. Ze komen oorspronkelijk uit het barre noorden van China en trokken van de 15e tot de 19e eeuw dwars door China naar het warme zuiden. Ze kwamen terecht in Laos, Thailand, Cambodia en zuid-China. De meeste Yao in China spreken Yu-Mien, een verder voor iedereen onverstaanbaar brabbeltaaltje. Op andere plekken waar Yao wonen spreken ze weer een veelvoud aan andere taaltjes.

droogte_bama_china_4

Het is trouwens de tweede keer deze week dat Bama County in het nieuws is, eerder vingen vissers in het dal een nieuw soort vis.

Comments are closed.