Een Ezeltje slachten op zijn Chinees

Gepubliceerd op woensdag 9 maart 2011 door Tycho

ezeltje-china-slachten-0

Zijn wij te gast in de buitenwijken van Fuxin in de Dongbei provincie Liaoning. Op de boerenlanden rond de stad telen boeren graag ezeltjes. De dieren gaan aan de driewielmotorfiets mee naar hun klanten in de stad zelf.

De stedelingen naamlijk zien hun ezelsboutje het liefst zo vers mogelijk op hun bord. Naast een weg in het halflege niemandsland tussen stad en platteland staat zo een ezeltjesmarkt waar kopers en verkopers mekaar kunnen vinden. De ezeltjes gaan live voor de bijl. Dierenliefhebbers; niet doorklikken.

ezeltje-china-slachten-1

De boer doodt het ezeltje met een haal van een mes door de keel, daar zit de halsslagader. Door het razendsnelle bloedverlies is het ezeltje binnen tien minuten dood. De boer begint daarna met het villen (de huid er van af halen). Het villen begint bij de poten, daarna een haal midlangs de buik.

ezeltje-china-slachten-2

Kopers die veel vlees kopen kunnen zelf een ezeltje kiezen.

ezeltje-china-slachten-3

De boer stroopt de huid aan beide kanten van de buik af. Het villen duurt ongeveer een half uur.

Op deze website krijg ik wel eens boze reacties binnen van mensen die vinden dat het slachten in China wel erg dieronvrindelijk toe gaat. Door Neerlandse ogen bekeken klopt dat, en de kritiek is daarom wel terecht.

Echter; in China is het op straat slachten van dieren heel gewoon, simpelweg omdat in 70% van het enorme land geen slachthuizen staan. Slechts grote moderne steden als Beijing en Shanghai hebben slachthuizen binnen de gemeentegrenzen.

Het grootste en arme deel van China heeft geen geld voor slachthuizen, sterker, ik durf te beweren dat die honderden millioenen boertjes niet eens weten wat een ‘slachthuis’ is. Als je zo’n wezen meeneemt naar een modern Neerlands slachthuis zou het zich in een andere wereld wanen.

Kritiek dus prima, ik laat alles staan, maar denk ook eens aan die Chinezen.

ezeltje-china-slachten-4

Het ezelsvlees aan haken om wat te drogen.

ezeltje-china-slachten-5

Hongerige kopers kiezen het malsste stuk.

ezeltje-china-slachten-6

Zij zijn zo aan beurt.

ezeltje-china-slachten-7

Een blik op de markt. Het ezeltje links heeft een buitgewoon opgeblazen maag. Denkelijk iets mis mee, de boertjes zijn gestopt met villen.

7 Reacties op “Een Ezeltje slachten op zijn Chinees”

 1. Jos:

  Tja, elk land heeft zo zijn eigen gewoontes.
  Overigens best lekker dat ezel-vlees; erg mals en zacht en minder sterk van smaak dan paardenvlees. Wordt regelmatig gegeten op de grill of gemarineerd als dunne plakjes.

 2. Wendy:

  Dit kan je niet maken arm ezeltje šŸ™

 3. mitchell:

  zo moet je chinesen ook laten slachten

 4. Joep:

  nou ja het is misschien wel zielig maar als chinezen geen slachthuizen hebben hoe moet het dan?
  die boeren moeten ook eten.

 5. Mahmoud:

  Dat is is zielig voor die ezel die ezel heeft recht op leven

 6. Lotte:

  Zoo zielig ik wil die Chinezen wel slachten LEVEND! En ik meen het !

 7. Roellio:

  Ach , als ik de verhalen van mijn vader hoor …hier ging het tot in de jaren 60 ook zo , slager kwam aan huis en het vee werd ter plekke geslacht , de manier waarop verschilde maar weinig van wat hierboven staat … de mensen die er zelf nog bijstonden als n varken de hersens werden ingeslagen worden oud ..sterven uit ..en de generatie van nu kent t vlees alleen verpakt , die staan er minder bij stil , klagen veel meer over de Chinezen