Een Verlaten Speeltuin in de Bergen bij Beijing

Gepubliceerd op zaterdag 14 mei 2011 door Tycho

beijing-bergen-speeltuin-1

Nog steeds onderweg naar de bestemming in de bergen ten noorden van Beijing. Eerder kwam ik onderweg een trein tegen, nu een prachtige verlaten speeltuin op een lege vlakte. Weer in de ankers voor een paar platen!, op de eerste een mooi peerd.

beijing-bergen-speeltuin-2

De speeltuin stond grotendeels opgesteld onder een open huis, denkelijk her eens onderdeel van een restaurant. In het gebied komen en gaan de eterijen, sommigen blijven een seizoen open, anderen niet eens een half, en slechts heel weinig halen het tweede jaar.

beijing-bergen-speeltuin-3

Links naast het open huis een leeg zwembad. Duidelijk poen gestoken in deze toko, jammer dat het nix werd, maar de een z’n dood is d’ander zijn brood. Ik had me mooi een verlaten speeltuin voor me eigen zonder jengelend kindergebroed.

beijing-bergen-speeltuin-4

De speeltoestellen stonden half onder dak. Ze reden her denkelijk over de baan rond het open huis, nu met zand overspoeld maar daaronder viel nog een dinne asphaltlaag te zien. De toestellen stonden al lang buur, de verf verweerd en vele onderdelen afgebroken. Ze werken op elektriek via een accu die meest maar niet altijd onder de bestuurdersstoel zit.

beijing-bergen-speeltuin-5

Daar zo’n uitzondering want bij deze zijspanmotoren zit de accu onder de stoel van de passagier. De toestellen hebben allen een botsrand maar worden niet primair als botsauto gebruikt. De botsrand dient ter bescherming van het toestel en gebruikers, niet om andere gebruikers eens in hun aars te knallen.

beijing-bergen-speeltuin-6

Een blauw exemplaar, hier is goed te zien dat op de kap van het zijspan een zwaailicht zat.

beijing-bergen-speeltuin-7

Een eigenaardig toestel, ik zag het nooit eerder. Het dubbele stuur komt vaker voor, slechts het linker stuurt echt, maar niet in deze vorm. Ontwerper bedoelde vermoedelijk een trein. De vier gaten duiden op een raam, de aapsticker is vrijwel zeker nakoops aangebracht.

beijing-bergen-speeltuin-8

Links een vis, lekker op het droge, beest zal wel het zwembad in hebben willen springen. Rechts een Formule 1 racewagen, een rode Ferrari natuurlijk, naar de Ferrari F1’s uit eind jaren 1980.

beijing-bergen-speeltuin-9

Tank. Loop is afgebroken, ligt nog wel in de koepel, kan dus gerepareerd. Gebruiker stuurde met de loop, aan de achterkant zitten twee handels.

beijing-bergen-speeltuin-91

De schoonheid van de eerste plaat nog eens in haar geheel. Ook dit toestel zag ik niet eerder. Zeer, zeer fraai. Ruimte voor twee gebruikers, eentje op het peerd en eentje in de koets. Het totale toestel is een flinke twee maten groter dan de rest van het spul, moet een flinke motor in zitten! Gebruiker in de koets stuurt, het stuurwiel zit mid onder de buik van het peerd. En het mooiste is..:

beijing-bergen-speeltuin-91a

… het peerd draait ook nog eens mee met het gestuurde wiel. Wat een techniek allemaal, zeg.

beijing-bergen-speeltuin-92

Een heel ander type toestel, staan ook vaak voor supermarkten. Een klein vliegtuig met slechts plaats voor een gebruiker. Onderstel geheel van hard plastiek gemaakt.

beijing-bergen-speeltuin-93

Achter het open huis nog een klein stukje speeltuin in de natuur, ha de natuur met al zijn groen en vliegbeesten en blauwe luchten en rare lentedingetjes. Het is een klimtoestel met twee glijbaan en een brug tussen. Links Donald Duck met een hele lange gele glijbaan, rechts een drakenbeest met een kleine rode glijbaan en met een extra loopbrug naar voor.

beijing-bergen-speeltuin-94

De glijbaan komt juist bij Donald’s pik vandaan. Gemaakt van hard plastiek, kan niet roesten, nog steeds in uitstekende conditie. Even schoonmaken en het ding glijdt weer als de beste.

beijing-bergen-speeltuin-95

De draak naar een mij onbekend stripfiguur, of misschien wel verzonnen door speeltoestelontwerper. De brug is gemaakt van dun staal, het brugdek van houten planken. De draak heeft hele kleine voorpootjes en kijkt wat wazig de wereld in.

beijing-bergen-speeltuin-96

Donald Duck zwaait dit verhaaltje uit.

Comments are closed.