Electrische Straatveegwagens uit Peking, China

Gepubliceerd op vrijdag 2 oktober 2009 door Tycho

electrische_veegmachine_1

Vandaag uit Peking een stel elektrieke schoonmaakmachines die ik toevallig ergens op een staathoek tegenkwam.

Op de eerste plaat een hunner, de secundaire lampjes zijn nep maar de koppen kunnen branden en alles is electriek, een mens hoort dit soort wagentjes dus ook niet aankomen, geruisloos schonen zij hun weg. De Citroën ZX op de achtergrond is een echte uit een joint venture met Dongfeng Auto en in licht gewijzigde vorm leeft de auto in China nog steeds.

electrische_veegmachine_2

Links een broertje van die boven met een iets groter zusje. Links heeft een zwaailicht en rechts niet. Dit is niet zomaar, in China is niets zomaar, de linker denkelijk mag de meer belangrijke straten schonen terwijl de rechter met de stegen genoegen moet nemen.

electrische_veegmachine_3

De linkerwagen. De apen toch toe! Toevallig hebben zij dezelfde stuurwielhoes als ik mijn Beijing-Jeep waar ik later nog wel eens iets over vertellen ga. Verder fijn electrisch simpel: een electriekpedaal en een rem aan de voeten, een automaat aan de hand en lichtelijk onnodig nog een eerlijke handrem op de middentunnel. In heel Peking-binnenstad, met vijftien miljoen man gezellig, heeft een drijver geen handrem nodig want het gebied is zo vlak als de eindeloze polders in de Noordoost te Overijsel.

electrische_veegmachine_4

Ook bij volle regen rijden deze heldenwagens strak hun ronde. Ha toch die ruitenwisser, in de woestijnstad Peking regent het drie dagen per jaar echt hard en dan komt al het leven tot een complete stop,

electrische_veegmachine_5

De laatste plaat houdt de vorige machine aan de binnenkant. Geen gekkigheid met het stuurwiel deze keer, dat nog te zien in de achtergrond, maar wel een anti-slip ondergrond voor chauffeur voor die ene dag van die drie per jaar dat hij dienst heeft tijdens de regens. Nu, blijf dan maar overeind hoor.


Een reactie op “Electrische Straatveegwagens uit Peking, China”

  1. fietsbel:

    waarom een bijrijders stoel?
    voor de veger die het stof voor de machine moet vegen?