Enlighten Brick Lego Ferrari Enzo Roadster uit China

Gepubliceerd op donderdag 19 maart 2009 door Tycho

china_lego_1

Nu Lego uit Denemarken zo succesvol is met de Ferrari-reeks kon concurrent en aartsvijand Enlighten Brick natuurlijk niet achterblijven en kwam met een eigen interpretatie van de Lego Ferrari Enzo: de Roadster uit de Racers-serie.

De eerste wenti is natuurlijk dat een Enzo geen roadster is, het is een coupé. Toch wil ik Enlighten Brick™ dit foutje wel vergeven want de 1:24 Enzo deed 9 euro op de Parelmarkt (Chinees: Hongqiao, 红桥, Rode Brug) terwijl Lego’s 1:17 Enzo 39.99 USD kost. De steentjes komen vermoedelijk uit precies dezelfde faktorij ergens in diep-zuid China. Toch ben ik weer hard genaaid door die aap in z’n kraam, op een Chinese veilingsite vond ik de kar voor 33 yuan, ongeveer 4 euro.

china_lego_2

Op de achterkant van de doos staat een andere Enlighten Brick™ set, de No. 406 F1 Transport Truck, Logo verkoopt ook iets dergelijks maar deze vergelijking wint de Chinees op zijn sloffen. De Lego versie heeft niet eens mannetjes! De F1 Transport Truck was ook te koop op de Parelmarkt voor 20 euro, de Lego doet 19.99 USD.

china_lego_3

Enlighten maakt wel een stomme fout met de plaat op de zijkant van de vrachtwagen, dat is een F93 maar de eigenlijke auto is een F2005. Dit soort foutjes maken mij niet vrolijk!

logo_neplego_qimeng

Het Roadster-logo, zwarte leeuw op gele achtergrond. Op de achterkant van de auto gebruikt Elnlighten een ander logo, strax meer. In het Chinees heet Enlighten Qimeng (=enlightment, verlichting), karakters: 啓蒙, en de set heet ‘404 跑车’, 404 paoche, racewagen. Geen woord over Ferrari of Lego want Enlighten kopieert tegenwoordig netjes.

Nu De Bouw!

china_lego_4

De stenen zitten keurig in een viertal plastic verpakkingen die echter zonder stanley mes niet open te krijgen waren, het gebruikte plastic is erg dik en lijkt wel agricultureel, voor bijvoorbeeld afdekking van vers gepote zaden in hun bed. Het instruktieboek ziet er keurig uit en is gedrukt op fraai glanzend papier waar Lego van dat gerecycelde wc-papier gebruikt.

lego_ferrari_0

Een moment opname van De Bouw, U ziet hier een stuk van de achterkant met het motorgedeelte. De stenen voelen ietwat licht aan maar zijn goed gekleurd, alles klikte keurig op zijn plaats. Enkele stenen leken mij uniek, zo was er een vreemd on-even verbindingsstuk dat ik bij Lego nooit zag. Is Enlighten misschien bezig met een Lego-evolutie? De instrukties zijn simpel en overzichtelijk, ik maakte slechts twee fouten en dat na drie bier.

lego_ferrari_1

Het eindprodukt staat netjes op zijn wielen, de verhoudingen zijn goed, alleen de zijspiegels lijken mij wat groot. De rubber banden rollen redelijk, niet zo soepel als zou moeten maar dat heeft als voordeel dat de auto ook niet zomaar van tafel rijdt waardoor de vele uren werk van Uw kleine verloren zouden gaan. En wie kan in zo’n geval de boel weer reparen?

lego_ferrari_2

Een interessante kleur uitlaten, dat zie je niet vaak zo in het grijs. Het nummerbord meldt F-404, links de I van Italia en rechts QM van QiMeng. Hoe goed nu lijkt Qimemg’s Enzo op het voorbeeld? Tijd voor een vergelijking met een echte Enzo, gelukkig heb ik er een.

lego_ferrari_4

Er blijken Enige Problemen. De echte is van Mattel Hotwheels op schaal 1:18, een leuk maar verder niet geweldig model van hetzelfde bedrijfje dat ook barbies maakt. Grootste blunder van de Enlighten is de achterspoiler, een Enzo heeft geen achterspoiler.

De geniale kladderaars uit Italia hebben de auto juist zo getekend dat hij geen achterspoiler nodig heeft om aan de weg te kleven, de F40 en F50 hadden wel een achterspoiler want in die tijd was men nog niet zo ver. Verder valt het dak verkeerd, de achterruit is niet goed, de typerende F1 neus is te kort en die uitlaten hebben de verkeerde kleur.

Nu is dit allemaal niet zo erg als een kind maar ‘denkt’ dat er een Enzo staat en ik denk dat dit Enlighten gelukt is. In ieder geval is het ‘Ferrari’-idee duidelijk daar en dat men misschien een spoilertje van de F50 heeft gestolen is niet netjes maar eigenlijk wel lollig.

lego_ferrari_5

De achterkant toont een gaaswerk met een echt Ferrari-paard, is men dit misschien vergeten? Daar komen dus die rechtzaken van! Het is een vreemd steentje, het lijkt afkomstig van de voorkant van een ander model maar het staat precies zo op de afbeeldingen in het instruktieboek.

Al bij elkaar een leuk en interessant model, ik geef het een 8. Botenliefhebbers zie HIER voor een aantal platen van Enlighted schepen door een Australiër. Ik vond ook nog een mooie Lego Hummer van weer een ander Chinees merk, daar over snel meer.

Opdatum: ik vond nog een plaat van doos van de ‘echte’ Lego Enzo, de Denen hebben ook al een Racers-serie:

lego_ferrari_6


Comments are closed.