File van 10 Dagen in China

Gepubliceerd op woensdag 25 augustus 2010 door Tycho

file-china-1

Op de Beijing-Tibet expressway, beter bekend als de Badaling Highway, staat al tien dagen een file van 96 kilometer. De file is veroorzaakt door wegwerkzaamheden. Slachtoffer zijn vooral vrachtwagens uit de provincie Inner Mongolië op weg naar Beijing. Chauffeurs staan soms dagenlang vast en slapen in hun cabines, lokale ‘ondernemers’ maken handig gebruik van de situatie en verkopen voedsel en water voor het veelvoudige van de normale prijs.

file-10-dagen-china-2

Een handig kaartje. De snelwegen naar Beijing staan bijna permanent vast door het vrachtverkeer, de stad met bijna 20 millioen inwoners consumeert nu al meer dan alle trucks en treinen kunnen aanvoeren. Beijing wordt gevoed door een netwerk van moderne snelwegen uit alle windrichtingen en men werkt continu aan nog meer asfalt. Toch kunnen de wegen de groei van het aantal inwoners, en daarmee hun honger naar alles van kolen tot kool, niet bijhouden.

Grote file’s zijn niet uitzonderlijk, een rit die zonder verkeer een uurtje zou kosten kost al snel vier uur. Deze file met zijn enorme lengte wel speciaal, het kwam niet eerder voor dat het verkeer tien dagen achter elkaar nauwelijx in beweging kwam. De snelweg is ondertussen afgesloten voor alle verkeer. Filmpje:

2 Reacties op “File van 10 Dagen in China”

  1. erik (laofan):

    mijn Franse krant meldt dat journalisten van het AFP op woensdag 25 zijn gaan kijken en geen file konden vinden. Zij hebben 260km gereden, alleen de gebruikelijke drukte bij de tolpoortjes. Volgens een medewerker van een benzinestation in Huailai was de file ineens verdwenen.

  2. Willem:

    Dan was ’t ie mooi te laat ;-@