Flesje DaBang Bier uit Dalian

Gepubliceerd op dinsdag 26 oktober 2010 door Tycho

dabang-bier-1

Op het ‘City Square’ in Dalian stond een reusachtige maak-op van een fles DaBang Bier, de ‘da’ van Dalian dus het moest een lokaal pilsje wezen. De fles mat een kloeke tien meter hoog en was gemodelleerd naar een 580 milliliter. Op de plakker een zeer klassiek beeld van twee bonkige paarden voor een koets voor een oude boerderij. Klassiek, maar niet klassiek Chinees. Zo’n flesje moest ik kopen voor een verhaaltje! Vreemd noeg bleek geen enkele nering het bier te hebben, ik vroeg het de mensen nog, kreeg slechts lege blikken terug, geen fles DaBang Bier. Vergaande glorie misschien, een lang uitgestorven merk met zijn vreemd formaat fles en zijn paarden op de plakker.

dabang-bier-2

Een fraai plaatje, maar of het ook een fraai pils was kan ik U dus niet vertellen. Een kort onderzoekje naar de karakters: 大棒干酒, Dabang Ganjiu. Noot: geen 啤酒, pijiu, zoals normáliter gebruikt voor ‘bier. In plaats staat 干酒, ganjiu. ‘Gan’ betekent in deze context ‘droog’, ‘droog bier’, beter bekend als het Engelse ‘dry beer’.  ‘Bang’ staat in context voor ‘sterk’, ‘superieur’. Het mot me dus wel een pilsje wezen, sterk en droog, maar hoe het smaakt, weet ik zo nog steeds niet.

dabang-bier-3

Het City Square leek ook vergaande glorie, het ging misschien ten onder met het pils, Dalian heeft ondertussen veel grotere pleinen, daarover wellicht later nog een paar plaatjes. Nu belangrijker, meer over DaBang bier:

dabang-bier-4

Een echte fles DaBang bier, rare plakker confirmed. Maar zie de naam op het glas.

dabang-bier-5

大雪啤酒, Daxue Pijiu, ‘Grote Sneeuw Bier’. De betekenis ligt echter niet zo letterlijk, de ‘da’ staat naamlijk voor ‘Dalian’, de correcte betekenis moet zo wezen ‘Dalian Sneeuw Bier’, en dat blijkt de naam van de moederfabrikant van DaBang droog bier. Leuke website: www.daxuebeer.com, ze hebben vele soorten bier waaronder ene met ‘Bang’ keigroot op de plakker. Fabriek is levend en wel, gelukkig, bier fabrikanten zijn belangrijk. Echterdepechter, tijdens mijn zoektocht naar DaBang bier heb ik ook geen Daxue bier gezien, maar misschien kwam dat omdat ik het niet zocht, morgen zal ik nog eens kijken, als gevonden hoort U van mij.

Let: Daxue pijiu heeft niets te maken met het bekendere 雪花啤酒, Xuehuapijiu, Sneeuwvlok bier. Website: www.snowbeer.com.cn, minder leuk dan die van Dalian Sneeuwbier.

Een reactie op “Flesje DaBang Bier uit Dalian”

  1. M:

    Meneer is weer op dreef, nou nou.