Flinke Overstromingen in Provincie Jiangxi, China

Gepubliceerd op donderdag 15 juli 2010 door Tycho

overstromingen-china-jiangxi-1

Het midden, oosten en zuiden van China zijn getroffen daar buitengewoon bar weer; stormen, windstoten, halve meters regen en wat niet nog meer. Hier in noord-oostelijk Beijing is alles gelukkig rustig.

In dit verhaal wat platen uit de provincie Jiangxi, een bergachtig gemiddeld welvarend gebied met veel te veel rivieren en bovendien het thuis van Poyang Hu, een van de grootste meren van China. De provincie werd zwaar getroffen door de regen, de dodenteller staat op onbekend en meer dan 100.000 mensen zijn op de vlucht voor het water.

Op de platen een reservoir in het dorpje Duchang nabij de stad Jiujang, ondanks heldhaftig optreden van lokale politie liep het over, het water is door een smalle rivier onderweg naar lager gelegen gebied en neemt daarbij de dorpjes mee.

overstromingen-china-jiangxi-2

De Chinese pers heeft het watergeweld uitgeroepen tot ‘de ergste overstromingen in 12 jaar’, in 1998 kwamen duizenden mensen om het leven bij overstromingen in grofweg hetzelfde gebied. Ik was dat jaar toevallig op reis in China, verder naar het noorden, en nieuws over de ellende braakte uit ieder televisietoestel en radio.

overstromingen-china-jiangxi-3

Zo erg is het nu nog net niet maar de overheid neemt het zekere voor het onzekere en brengt steeds meer legeronderdelen in opperste staat van paraatheid. Volgens de overheid helpt het leger nu al op diverse plaatsen bij het dichten van dijken en redden van zielen. Doch, vreemd genoeg heb ik daar nog geen plaat van gezien terwijl de overheid normáliter het web en papieren kranten volstouwt met propagandaplaten van dappere soldaten in de waterlinie.

Comments are closed.