Flinke Overstromingen in Provincie Yunnan, China

Gepubliceerd op woensdag 14 juli 2010 door Tycho

yunnan-china-landslides-1

Het midden, oosten en zuiden van China zijn getroffen daar buitengewoon bar weer; stormen, windstoten, halve meters regen en wat niet nog meer. Hier in noord-oostelijk Beijing is alles gelukkig rustig.

In dit verhaal wat platen uit de provincie Yunnan, een nog grotendeels ongerept gebied waar veel minderheden met gekke hoedjes op hun hoofd hoog in de bergen in krotjes wonen. De provincie werd zwaar getroffen door regenval waardoor rivieren buiten hun oevers traden en hele en halve dorpen mee het dal in sleurden, de dodenteller staat op een niet misselijke 27.

Op de platen de ravage in en nabij het dorpje Xiaohe, wel, dorpje, wat er nog van over is. Enige minderhedenleden zijn in weer met wat lijkt een leiding, wellicht denken zij daarmee wat water weg te pompen. Minderheden hebben recht op gratis onderwijs maar het is voor hen niet verplicht, drie keer raden hoe vaak zij van hun recht gebruik maken.

yunnan-china-landslides-2

Kinderen van minderheden hoeven niet verplicht naar school omdat veel antropologen, dat soort bestaat hier ook, vrezen dat het Chinese staatsonderwijs een bedreiging kan zijn voor de eeuwenoude cultuur van die minderheden.

De Chinese centrale overheid nam deze redenering over omdat het de buitenwereld wil laten zien dat de machtige Han en de minderheden heel goed harmonieus met mekaar kunnen samenleven. Geïndoctrineerde apenkindjes passen niet in dat beeld. Op de plaat een beste ravage in het centrum van Xiaohe.

yunnan-china-landslides-3

Dat huis, met twee inpandige garages zeg, zal ondertussen wel in het water verdwenen zijn. De dodenteller voor heel het stormgebied staat ondertussen boven de 200. De komende dagen verwachten weermannen het weer nog niet veel beter.

Comments are closed.