Gedelegeerden voor het CPPCC Komen aan in Beijing

Gepubliceerd op dinsdag 2 maart 2010 door Tycho

cppcc-china-1

Morgen beginnen in Beijing de jaarlijxe vergaderingen van het National People’s Congress (NPC) en de Chinese People’s Political Consultative Conference (CPPCC). Het NPC is zeer losjes te vergelijken met een parlement dat eens paar jaar samenkomt. Het CPPCC is China’s belangrijxte adviesorgaan en bestaat in theorie uit leden van alle rangen en standen in de samenleving. In de praktijk hebben geen van beide organen veel te zeggen maar hun rol is de laatste tien jaar wel belangrijker, het is niet meer zo dat de regering alle beslissingen kan voorkoken of negeren.

De jaarlijxe vergaderingen zijn ook het moment waarop China naar buiten en binnenland zijn eenheid wil tonen. Om te laten zien dat niet alleen de Han het naar hun zin hebben komen de gedelegeerden uit de provincies in hun traditionele apenpakjes naar Beijing. Soms horen zij bij bepaalde minderheden en soms is het de streekdracht. Op de plaat boven een CPPCC-gedelegeerde uit Inner Mongolië na zijn aankomst op het Beijing West Railway Station.

cppcc-china-2

Ook uit Inner Mongolië, daar is het nog veel kouder dan in Beijing, toch houdt zij haar muts op. Erger nog, dit soort hoeft om plaatgenieke redenen zelfs in de vergaderzaal het hoofdexel niet af te zetten. Toch hoogst onbeleefd, met een pet onder dak, normáliter duidt dit op gebrek aan respect voor de gastheer.

cppcc-china-3

Gedelegeerden uit Xinjiang maar niet echt in traditionele klederdracht. Eigenlijk dragen de moslims hun ‘moderne’ traditionele klederdracht; een mengelmoesje van op straat bij mekaar gevonden vodden. Moslims moeten van het vliegtuig lopen.

cppcc-china-4

Gedelegeerden uit Shandong, dat zijn Han, zij kwamen lekker warm aan in de terminal, hier in de nieuwe T3. De heren hebben onderweg vast wat goederen ingeslagen en liggen op moment van schrijven, 22:11, al op de hoeren in een kareoketent. Wel, ook dat is natuurlijk traditie.

cppcc-china-5

Gedelegeerden uit de provincie Gansu die ook een grote mosliminderheid kent, daar zijn deze twee van, dit is te zien aan hun modern traditionele klederdracht en af te leiden uit het feit dat zij van het vliegtuig moeten lopen.

cppcc-china-6

Een gehandicapte gedelegeerde uit de provincie Jilin. Gehandicapten zijn ook een minderheid in China, de rest van het volk discrimineert hen als negers. In zijn thuis Jilin, da’s Dongbei, is deze gehandicapte echter van de meerderheid, bijna iedereen heeft daar wel wat.

cppcc-china-7

Gedelegeerden uit de provincie Tibet, zij dragen hun papieren in een vies tasje. De Tibetaan maakt een grapje met de Han van de organisatie. Hij zegt: “Ken je de mop van de Dalai Lama die naar Beijing kwam?” De Han weet het niet. De Tibetaan: “Hij kwam niet”.

De komende dagen meer over het NPC en CPPCC.

Comments are closed.