Goldrush in China door Angst voor Inflatie

Gepubliceerd op dinsdag 1 maart 2011 door Tycho

goud-1-beijing

Juweliers en goudverkopers in China’s grote steden maken een goldrush mee. Chinezen zijn bang voor een verdere stijging van de inflatie en kopen massaal gouden sierraden en goudstaven. Verkopen bij Beijing Caibai, de grootste juwelier in de hoofdstad, zijn over de eerste twee maanden van dit jaar met 70 procent gestegen in vergelijking met de eerste twee maanden van 2010.

Beijing Caibai verkocht in januari en februari 4 miljard yuan aan goud, 44 miljoen euro. Bij de winkel, en ook bij andere in Beijing, staan iedere dag klanten tot buiten in de rij om goud te kunnen kopen. De goudprijs in de winkels is opgelopen tot gemiddeld 375 yuan, 41.2 euro, per gram. Angstige klanten kopen tot 10 kilo goudstaven per keer.

Het officieƫle inflatiecijfer over januari, februari is nog niet beschikbaar, was 4.9 procent, ruim boven het gemiddelde van 4.25 procent over de periode 1995-2010. Volgens veel Chinezen, en ook volgens een soms opvallend kritische Chinese pers, ligt het werkelijke cijfer echter veel hoger; rond de tien procent per maand over januari en februari. De goudprijs in China zal naar verwachting de komende maanden snel blijven stijgen.

Comments are closed.