Gong Li Opent Frans Pavillioen op Expo 2010 in Shanghai

Gepubliceerd op dinsdag 4 mei 2010 door Tycho

gong-li-china-1

De kleine Franse kaasboertjes, ze bouwen ook Renaults, hadden de buitengewoon beroemde Chinese actrice Gong Li weten te strikken voor de opening van hun maison op de Expo 2010 in Shanghai. Gong Li knipt op de plaat het lintje door, bonne. De Fransen hopen zo meer aandacht te krijgen voor hun pavillioentje waar godbetert ook weer une modelle du eiffeltoren staat.

gong-li-china-actress-1

Gong Li in The Curse of the Golden Flower, 2006. In het zelfde jaar speelde ze ook in Miami Vice. Gong Li werd op 31 december 1965 geboren in Shenyang in de provincie Heilongjiang. Da’s de Dongbei.

gong-li-china-actress-2

Gelukkig trokken de Gongetjes, vader professor en moeder leraar, al snel na Li’s geboorte naar het zonnige Jinan in de provincie Shandong. In 1985 zocht Gong Li een plek op de beroemde China Music School in Beijing maar werd niet toegelaten. Aan het eind van datzelfde jaar kreeg ze plots wel een plaats op de nog beroemdere Central Academy of Drama, ook in Beijing. Jaja, Gong Li’tje had ontdekt hoe het werkt in de wereld van d’entertainment.

gong-li-china-actress-3

Tijdens haar ‘studie’ aan de acedemie werd Gon Li ontdekt door de nu buitengewoon beroemde Chinese regisseur Zhang Yimou die haar een rol gaf in zijn eerste speelfilm Red Sorghum in 1987. Daarna ging het rap en speelde ze in wel 30 films waarvan de bekendste, als niet reeds genoemd: God of Gamblers III: Back to Shanghai, Raise the Red Lantern, The Banquet, Farewell my Concubine, Chinese Box, The Emperor and the Assassin, Memoirs of a Geisha en Hanibal Rising.

gong-li-china-actress-4

Begin jaren ’90 kreeg Gong Li een ‘relatie’ met de toen getrouwde Zhang Yimou, hoei, wie nu had dat verwacht. Door het schandaal, breed uitgemeten in de Chinese en Hongkongnese pers, verbraken de regiseur en zijn liefje hun samenwerking. Pas met The Curse of the Golden Flower kwamen ze weer samen.

gong-li-china-actress-6

In 1996 trouwde Gong Li met de Singaporese tabaks tycoon Ooi Hoe Soeng, alternatief gespeld als Ooi Hoe Seong. In 2008 vroeg Gong Li het Singaporese staatsburgerschap aan en na enig gedonder, ze kwam niet opdagen voor haar staatsburger-ceremonie, kreeg ze haar papieren in november 2008.

gong-li-china-actress-8

Voor Chinezen echter zijn Chinezen Chinees wat voor paspoort ze ook hebben en waar zij ook wonen, Gong Li dus blijft immer een Chinese.

gong-li-china-actress-7

Een reactie op “Gong Li Opent Frans Pavillioen op Expo 2010 in Shanghai”

  1. mitchell:

    NOU LELIJKE KOPPEN KIJKEN WAT IS EEN CHINEES LELIJK EN VIES