Graf uit de ‘Three Kingdoms’-periode Gevonden in China

Gepubliceerd op donderdag 20 mei 2010 door Tycho

graf-cao-xiu-china-1

Archeologen hebben in Luoyang in de provincie Henan het graf gevonden van Cao Xiu (?-228), een beroemde leger officier uit het begin van de ‘Tree Kingdoms’-periode (220-280). Dit was een zeer onrustige tijd met bijna permanente oorlog vanaf de val van de Han-dynastie (206 bc-220 ad) tot de China-brede vestiging van de Jin-dynastie (265-420).

graf-cao-xiu-china-2

Tijdens de Three Kingdoms-periode bevochten de koninkrijken van Wei, Shu en Wu elkaar om de alleenheerschappij in China. Door hun onderlinge vetes kreeg de nieuwe Jin-dynastie kans zich te vestigen. Uiteindelijk gaf Wu zich in 280 als laatste over aan de Jin.

Xiao Xiu was een hoge officier in het leger van de nog veel beroemdere generaal Cao Cao (155-220). Deze generaal heerste in het noorden van China en overheerste de laatste Han-keizer. Na Cao Cao’s dood, en daarmee de defenitieve van van de Han-dynastie, begon de periode van de Three Kingdoms. Cao Cao’s gebied groeide uit tot het koninkrijk Wei.

De meeste experts stellen trouwens dat de naam ‘Three Kingdoms’ ongelukkig gekozen is, de leiders van Wei, Shu en Wu noemden zich ieder namenlijk keizer. ‘Three Empires’ was daarom beter geweest maar ook bij benamingen geldt: de geschiedenis is niet meer te veranderen.

graf-cao-xiu-china-4

Het graf meet 50 bij 21 meter. In het graf vond men aardewerk, porcelijnwerk, koperwerk, drankbekers en potten. De de tombe lagen de skeletten van een 50-jaar oude man en een 40-jaar oude vrouw.

graf-cao-xiu-china-1a

Het rokende geweer was echter dit stempel. Het beeldt de naam ‘Cao Xiu’ en kan alleen door hem gebruikt zijn. Volgens traditie ging het stempel, en alle andere spullen, met de dode mee voor diens reis naar de volgende wereld. De vrouw van Cao Xiu, het 40-jarig skelet, was vermoedelijk een slachtoffer van deze traditie.

graf-cao-xiu-china-3

Aardewerk uit het graf.

graf-cao-xiu-china-5

Sierraad uit het graf.

Comments are closed.