Het Schooljaar in China is Weer Begonnen!

Gepubliceerd op woensdag 2 september 2009 door Tycho

china_school_1

Op 1 september begonnen ook in China de scholen weer. De lessen krijgen dit jaar een leuk nieuw karakter bij: meer patriotisme en nationalisme. De Chinese regering heeft het veel te druk met de economie om ook nog eens bezig te zijn met allerlei enge stammen die zich van het Groot Moederland willen afscheiden.

Daarom heeft men besloten het China-Gevoel extra hard in de kleine kinderzielen te stampen. Op de eerste plaat leren kleinen in Hanshan in de provincie Anhui hoeveel sterren de Chinese vlag telt.

china_school_4

Kinderen uit het altijd vrolijk-dwarse Urumqi in de provincie Xinjiang laten hun tekeningen zien. De opdracht was: “mijn mooi Xinjiang” en dat is toch een kleine twijfelaar in het beleid. Had dat niet beter “mijn mooi China” kunnen wezen? De tekening toont groen in overvloed met een rivier door een landschap vol vruchten. Urumqi ligt midden in de woestijn maar kinderen mogen dromen.

china_school_7

Heel blije kinderen van partijbonzen en andere rijke ouders beginnen hun eerste schooldag in een van de vele duizenden Confuciustempels in China, in dit geval in Hangzhou in de provincie Zhejiang. Met uitzondering van een paar jaartjes communisme gaat dat al eeuwen zo. De kleinen dienen die dag een paar korte texten van de wijsgeer uit hun hoofd te leren en krijgen een symbolisch examen, daarna moeten ze bukken voor een beeld van Confucius.

china_school_9

In Hefei in de provincie Anhui salueren kinderen met trots naar naar de vlag die fier in de helderblauwe lucht de grootsheid van het Moederland verbeeldt. Het baasje op de voorgrond heeft een veel te grote handschoen aan, kennelijk op de groei gekocht en zijn ouders hebben dus geen geld voor de confucius tempel.

china_school_91

Kinderen in Longlin in de Guangxi Zhuang Autonomous Region (oba provincie Guangxi) komen in hun stampakje naar school, net als bijvoorbeeld Zeeuwse kindertjes dat nog op hun klompen doen. De Zhuang zijn een minderheid maar wel een brave, de paar duizend zielen leven in zulke achterlijkheid dat China van hen niets te vrezen heeft.

De boeken die de kleinen op de plaat zo blij bekijken zijn gegeven door de regering in Peking want geen stamlid uit die bergen krijgt ooit genoeg geld bij mekaar om een boek te betalen, alle duiten immers zitten in die apenpakjes.


Comments are closed.