Jaar van de Tijger-Electrieke Tijger uit China II

Gepubliceerd op zaterdag 13 maart 2010 door Tycho

tiger-china-elec-1

Het Chinese Jaar van de Tijger is morgen precies een maand oud maar ik heb bog een hele kraal vol met de beestjes. Vandaag een gele grote electrieke plastieken tijger, het kreng meet 20 centimeter lang, 7 breed en 18 hoog van grond tot het linkeroortje. De tijger staat op wielen, daar over later meer.

Rechts boven de achterwielen een ontworpen samenvoeg van vier karakters, het zijn: 招财进宝, zhao cai jin bao, ‘welkom rijkdom’. Chinezen kopen dit soort beelden omdat zij daar geluk bij denken. Eerlijk; dit is natuurlijk een stuk speelgoed voor de kleinen. Deed me 35 yuan, 3.5 euro, in een supermarkt in mijn buurt.

tiger-china-elec-2

De goudkleurige tijger staat op een soort golf van munten. Voor aan de golf een doorzichtige bol met daar in een ronde wit-rode schijf met opnieuw de vier karakters.Het zilverkleurig uitstulpsel op de zijkant van de golf is een beeldje van een heel klein bijtijgertje.

tiger-china-elec-3

De doorzichtige bol stelt de wereld voor waar de tijger over heerst. Dat is niets overdreven, dit jaar is tenslotte van hem. Volgend jaar is hij het echter weer kwijt aan het konijn, dat moet voor een tijger toch geen fijn voorweten wezen.

tiger-china-elec-4

De tijger beschikt over een stop-‘n-go systeem, rechts. De aandrijving zit op de twee wielen links en rechts aan de circel. Normáliter rijdt de tijger rechtuit. Botst de tijger ergens tegenaan dan draait de ronde schijf automatisch een andere richting uit waardoor de wieltjes grip houden en de tijger zijn weg kan vervolgen. De wieltjes achter zijn niet aangedreven. Bovenaan de rode knop voor het inschakelen van het systeem.

tiger-china-elec-5

Voor de plaat plaatste ik de tijger op mijn Budweiser-asbak, anders ging hij er vandoor en was het niet te doen. Naast aandrijving veroorzaakt inschakelen nog veel meer. De doorzichtige bol gaat draaien, de wit-rode schijf daar binnen draait zelf ook, binnen de bol branden blauw-groen-gele lampen. De kleine zilveren bij-tijger op de zijkant van de tijger gaat draaien en onder de tijger knippert een lamp rood en groen. Tijgergromgeluiden, luid, maken het feest compleet.

Binnenkort weer een Tijgerjaar-Tijger uit China.

Comments are closed.