Jaar van de Tijger-Porceleinen Reuzentijger uit China

Gepubliceerd op vrijdag 12 februari 2010 door Tycho

tijger_jiangxi_1

In Jingdezhen in de provincie Jiangxi hebben de gezamenlijke proceleinfabrikanten een zes meter hoge tijger gemaakt van 2010 porceleinen schoteltjes. Jingdezhen is sinds de Yuan-dynastie (1271–1368) de porceleinhoofdstadstad van China, volgens de populaire mythe is het porcelein uit de stad ‘zo dun als papier, zo wit als jade, zo helder als een spiegel en klinkend als een bel’.

tijger_jiangxi_2

De porceleinen schoteltjes in de bek van de tijger zijn rood geverfd, normáliter is porcelein slechts wit, blauw of grijs maar voor de gekkie maakten fabrikanten een uitzondering. De tijger ziet zo zeker vervaarlijker dan met een grijze tong.

tijger_jiangxi_3

Tijdens de culturele revolutie (1966-1976) was het afgelopen met de kopjes en schoteltjes en moesten fabrikanten Mao-parafernalia maken, waaronder vooral veel badges en standbeelden.

mao-zedong-porcelain-badge_5

Niemand weet precies hoeveel er zijn gemaakt maar vast staat dat het aantal in de millioenen loopt, volgens sommigen zelfs tientallen millioenen. Op iedere antiekmarkt in China liggen duizenden badges te koop. Kunst is natuurlijk de echte oude van de honderden millioenen nieuwe te onderscheiden. Beste eens aan een oud mannetje vragen met zo’n vergrootglas in z’n ene oog, die lui weten alles.

mao-zedong-porcelain-badge_6

mao-zedong-porcelain-badge_7

tijger_jiangxi_4

Een reactie op “Jaar van de Tijger-Porceleinen Reuzentijger uit China”

  1. enrollment because:

    I’ve been looking for a post like this for an age