Knoflookprijzen China Rijzen de Pan uit

Gepubliceerd op woensdag 2 juni 2010 door Tycho

knoflook-china-1

De prijs van knoflook in China is het afgelopen jaar 11 keer over de kop gegaan en het einde is nog niet in zicht. In mei alleen steeg de prijs van 4.0 yuan (40 eurocent) naar 4.6 yuan (46 eurocent) per kilo.  De extreme stijging kent twee oorzaken: speculatie door handelaren en de extreme droogte dit jaar in grote delen van China waardoor veel oogst verloren ging.

In de laatste maanden van 2009 was er zelfs sprake van een heuse ‘knoflook-hype’, handelaren kochten tonnen tegelijk en sloegen het op, de prijs steeg toen met tientallen procenten per maand. Chinezen gebruiken knoflook voor bijna ieder gerecht, de sterke stijging van de knoflookprijs veroorzaakte daardoor een stijging van de Consumer Price Index (CPI).

knoflook-china-2

Normáliter duidt een snelle stijging van de CPI op inflatie en daar houdt de Chinese overheid helemaal niet van. Hoewel er technisch dus geen sprake was van inflatie, het waren immers handelaren die een sla’tje sloegen, was de overheid toch bang dat geruchten over inflatie echte inflatie zouden kunnen veroorzaken.

knoflook-china-3

Men legde daarop speculatie in knoflook aan banden. Handelaren die speculeerden kregen een boete van 1 millioen yuan, 100.000 euro, en raakten al hun winsten en knoflook kwijt. De maatregelen hielpen, begin 2010 zakte de knoflookprijs langzaam. Toen kwam echter de droogte en liep de prijs weer op, en verder, het huidige niveau is een record.

Naar verwachting houdt de stijging zeker aan tot de eerste nieuwe oogsten rond maart volgend jaar op de markt komen.

Op de platen een knoflookkwekerij in Jinxiang in de provincie Shandong.

Een reactie op “Knoflookprijzen China Rijzen de Pan uit”

  1. Robert:

    Wat mij betreft nog duurder maken, dan stinken die chinezen niet zo erg uit hun bek