Koeltoren opgeblazen in Chengdu, China

Gepubliceerd op zondag 12 april 2009 door Tycho

koeltoren1

Kapotmaken is Geweldig!, gister brak ik nog een hart. In Chengdu, kapitaal van de Aardbevingsprovincie Sichuan, blies men een 105 meter hoge koeltoren op.

koeltoren2

De 20 jaar oude toren hoorde bij een thermal power plant die reeds jaren gesloten was. De opblaas-operatie was tamelijk complicatievol daar de toren midden in een woonwijk stond. Dat komt door vroeger; in de goede oude tijd bouwde men in China allerlei fabrieken en installaties midden in een stad, de arbeiders woonden in streng gecontroleerde dorm-achtige huizen vlak rond de fabriek.

koeltoren3

Zo kon de overheid de boel goed in de gaten houden, dat was ook nog de tijd dat vadertje staat bepaalde waar iemand werken en wonen mocht, een speciaal commitee was belast met toezicht op bewoners, dat commitee moest bijvoorbeeld toestemming geven voor een huwelijk en voor het krijgen van een kind, dat ene.

koeltoren4

Nu de tijd is de constructie grotendeels voorbij en de oude fabrieken gesloten. Maar veel gebouwen staan nog steeds midden in woonwijken, ook hier in het vrolijke Peking staan nog links en rechts schoorstenen en soms complete fabriekshallen. Ik was er eens in een in de buurt van Panjiayuan, twee oude baasjes bewaakten de leegte en ze vonden het best dat ik even rondkeek, een hunner grapte dat ik de fabriek voor 100 yuan mocht kopen.

koeltoren5

Dat leek mij toch wel wat, fabriekant te wezen, maar het was dus een grap en er kwam geen koop. Sommige van die oude fabrieken kregen nieuwe bestemmingen als winkelcentrum of onwijs neuk de coole gallerie waar van die flikkerbekken goedkope wijn drinken en interessant poep uit hun bek blaten over een een of ander lelijk schilderij van een onwijs neuk de coole flikkerbek van een kunstenaar.

koeltoren6

De destructie in Chengdu lijkt goed geslaagd, de toren is behoorlijk naar de kloten. Na nog wat opruimen komen er appartementen op het terrein waar kleine mensjes fijn gaan wonen en sparen voor hun droomauto: een Suzuki Swift vier deurs want da’s toch een wagen zeg, echt.


Comments are closed.