Koning & Koningin Krab Gekozen in China II

Gepubliceerd op dinsdag 2 november 2010 door Tycho

krab-koning-china-1

Het is weer krabseizoen in China!, de vismarkten en teeg ook gewone supermarkten liggen vol met heerlijke krabben die levend in de schappen spartelen. De krab is laat dit jaar, in 2009 begon het seizoen rond half oktober, volgens deskundigen door de ongewoon strenge winter.

Op diverse plaatsen in China zijn ieder jaar krabfestijnen waar een jury de ‘Koning en Koningkin Krab’ kiest, de platen komen van zo’n krabbenwedstrijd in Changxing in de provincie Zhejiang. Op de bovenste plaat de winnaars, rechts de Koning met 475 gram en links de Koningin met 320.

krab-koning-china-2

De krabben komen van krabkwekers uit de hele provincie. Het zijn rivierkrabben, krabbenkwekers vangen de diertjes als zij ongeveer een maand oud zijn. Daarna volgen twee maanden vetmesten en vooral goed schoonhouden om het kostbare vlees te beschermen en spierwit te krijgen. Een kilo krab levert in de grote steden tot 600 yuan op, 64 euro.

krab-koning-china-3

De jury weegt een krab. Kwekers verkopen hun grootste krabben meest direct aan restaurants die tijdens het seizoen de krab op allerlei verschillende manieren klaar maken. De krab komt altijd hetzelfde ter tafel, in een geheel, maar het gaat om de bouillon waar de kok de dieren levend in kookt, de bouillon dringt door tot in het vlees en is dus bepalend voor de smaak. Daarom ook moeten kwekers hun kweekwater zo zuiver mogelijk houden, anders is de smaak al aangetast voor het koken kan beginnen.

krab-koning-china-4

Nog eens de Koning, met 475 gram zeker geen kleine maar vorig jaar woog de winnaar van een wedstrijd in de provincie Jiangsu een enorme 553 gram.

Een reactie op “Koning & Koningin Krab Gekozen in China II”

  1. robert:

    Die dingen zijn niet te vreten…zit niks in…alleen zuigen op de botjes…..geef mij maar wat anders