Kort Bezoek aan het Shanghai Urban Planning Museum

Gepubliceerd op donderdag 9 december 2010 door Tycho

Shanghai Urban Planning Museum

Beste Lezer, kort her was ik heel kort in Shanghai. Toevallig was ik in buurt bij het Shanghai Urban Planning Museum aan het People’s Square. Door mijn razend haast kon ik niet het heel musee bekijken, gaf nix want ik kwam eigenlijk voor ene ding: de reusachtige maquette van het centrum van Shanghai.

Op d’eerste plaat een mooi beeld in de centrale hal op de eerste vloer, het beeldt een aantal landmarkeringswolkenkrabbers en andere gebouwen. Het beeld is uitgevoerd in smaakvol bladgoud. Rechtsboven aan de muur de slagzin van de Expo 2010: Better City, Better Life.

Shanghai Urban Planning Museum

Boven het beeld een zeer fraaie kroonluchter. Het Shanghai Urban Planning Museum stamt uit 2000 en heeft een opp van 20.000 vierkante meters. De tentoonstellingsruimte zelf meet slechts 7.500 vierkante meter, de rest dient als kantoorruimte voor de ambtenaren. Sinds d’opening trok het museum reeds 5 millioen bezoekers, het thema van het museum is: City, Citizens, Environment, and Development. Dekt de lading best.

Shanghai Urban Planning Museum

Op de eerste vloer begon het feest al goed!, een kleine maquette. Wel opgewarmd stoomde ik naar de derde vloer, the place to view de reuzenmaquette die op de tweede vloer huist.

Shanghai Urban Planning Museum

En hoe groots was zij! De maquette heeft een opp van bijna 50 vierkante meter en beeldt het centrum van Shanghai. Het centrum bestaat uit de de delen van de stadsgedeelten Puxi en Pudong die langs de Huangpu rivier liggen.

Puxi, 浦西, betekent ‘west van de Huangpu (rivier)’. Pudong, 浦东, betekent ‘oost van de Huangpu (rivier)’. Puxi is het oude gedeelte met The Bund, het French Quarter en de laatste krottenwijkjes. Pudong is ook een district, Puxi bestaat uit de districten Huangpu, Luwan, Jianan en Xuhui.

Pudong is het nieuwe gedeelte met het Pudong zakendistrict, Pudong International Airport en het Formule 1 circuit. Die twee laatsten liggen echter zo ver naar het oosten dat zij buiten het centrum vallen, op de maquette zo alleen het zakendistrict. Pudong krijgt bin 3 jaar ook een vestiging van het Americaanse amusementenparkbedrijf Disneyland.

Shanghai Urban Planning Museum

Midden door de plaat de Huangpu rivier, boven de rivier Pudong, onder Puxi. Beste Lezer begrijpt, mijn positie was westelijk van de maquette.

Shanghai Urban Planning Museum

Een dichtbij-op van het zakendistrict.

Shanghai Urban Planning Museum

Met een knoppenbatterij kon bezoeker bepaalde delen van de maquette oplichten, een uiterst handige functionaliteit, zeker bij zo’n grote. Een bezoeker met weinig kennis van de stedelijke indeling van de stad zou immers gemakkelijk kunnen missen waar wat was.

Shanghai Urban Planning Museum

Helemaal mooi is de nachstand, die had ik nog niet eerder gezien bij een stadsmaquette. De maquette bestaat indeed niet alleen uit een plaat met wat huisjes maar ook uit duizenden kleine lampjes in de gebouwen en grote lampen aan het plafond.

Shanghai Urban Planning Museum

Het zakendistrict bij nacht. De grote blauwe toren op de voorgrond staat er nog niet echt, het is een voorschot op de toekomstige Shanghai Center Tower die 632 meter gaat meten, in 2014 moet ‘ie af. De huidig hoogste toren van Shanghai staat vlak achter de Shanghai Center, de Shanghai World Financial meet 494.4 meter en werd opgeleverd in 2008.

Het op een na grootste gebouw is de Jinmao Tower met 421 meter, opgeleverd in 2004. De beroemde Shanghai Oriental Pearl TV Tower, links aan de rivier, meet 468 meter, opgeleverd in 1994. Maar da’s een TV toren en dan telt de antenne mee, de eigenlijke hoogte van het gebouw zelf is 350 meter.

Shanghai Urban Planning Museum

De maquette kon zelfs een zonsopgang laten zien, zie hoe de zon langzaam het nachtelijk duister doorbreekt met de ochtendschemering. De maquette was groot, groots bijna, maar dat net niet door het ontbreken van gedetailleerde detaillering. Die heb ik bij vele maquettes door dit land toch vaak veel beter gezien, met raampjes op de gebouwen, auto’tjes op de weg en mensjes op de stoep. Door zijn krankzinnig formaat krijgt deze maquette wel een 8 uit 10.

Shanghai Urban Planning Museum

De maquette gezien vanaf de tweede vloer. Net toen ik de plaat plaatte trilde de aarde even, dat was geen simulatie.

Shanghai Urban Planning Museum

Dat zou wel aardig wezen, een maquette die aardbevingen simuleert, een keer per dag en dan ’s nachts al die nijvere bijtjes vlug de boel weer rechtzetten. Brand moeilijker, of een bom.

Shanghai Urban Planning Museum

Ha, het is Haibao. In de museumwinkel op de top van modellen van het China Pavillion op de Shanghai Expo 2010. In’t echt staat Haibao heelmaal niet op het dak van het China Pavillion, neen, Haibao is overal doch juist niet daar. De expo is ondertussen voorbij maar het China Pavillion blijft staan.

Shanghai Urban Planning Museum

Terug op de eerste vloer vond ik ma daar toch nog een kleine maquette, die had ik in al mijn haast op de henenweg gemist. De maquette beeldt The Bund en is opnieuw smaakvol uitgevoerd in bladgoud. Op d’achtergrond een houtsnijwerk dat de geschiedenis van de wetenschappen in Shanghai laat zien, in een notendop. Tijd tijd, geen te verliezen, ik meost toen onmiddelijk naar elders en verliet het museum. Binkort meer.

Shanghai Urban Planning Museum

Door alle verwarring vergat ik een plaat te platen van de buurkant van het gebouw, boofstaande  plaat dus even van elders genikt.

Een reactie op “Kort Bezoek aan het Shanghai Urban Planning Museum”

  1. Shanghigh:

    Shanghai rules dat is wel duidelijk. kan me eigen huis zien op de maquette en zal zelf ook gauw gaan kijken.