Lekker naar De Voetbal kijken in Beijing

Gepubliceerd op zondag 20 juni 2010 door Tycho

Picture 008

De wedstrijd met Holland zagen we, ik en me vriende, in zo’n bar met allemaal ‘Ollanders, holadiejee!, maar voor Ghana-Australië gingen we fijn Chinezen in ‘Football City’ bij het Workers Stadium in Beijing. Het ‘Workers Sports Complex’ bouwde op het terrein voor het stadion een reusachtig scherm met duizenden plastieken stoeltjes en tafels met veel bbq en heel goedkoop bier. Mijn Ding. Het werd wat licht bezopen-laat, lekker kotsten on the street la!, en ik had alleen m’n telefooncamera bij. De platen daarom, zijn bedoeld als een impressie. Op d’eerste plaat een hele grote opblaaspop.

Picture 115

Het scherm mat 10 bij 5, commentaar in het Chinees, lijk ik zorg welke Australiër de bal van welke Nigeriaan snaait, en andersom, het ging natuurlijk alleen maar om het bier. Net als in andere delen van ons planeet is het wk in China een gelegenheid om eens lekker extra veel te zuipen in de naam van sport. Grappen gaan net als in Holland hoor: “Hee, als we de genne, bierdrinken is ook een sport!”, en dat het glas omhoog, zwaar gespierde rechterarmen.

Picture 114

Het publiek. Lekker pinda’s eten en bergen bbq, die braden ze op lokatie en ziet iets anders dan in Neerland; geen grote brokken vleesch aan ijzeren stokken maar juist heel veel kleine stukjes vlees aan houten stokjes, ook gebraden brood.

Picture 054

Het stadion was kleurrijk verlicht, het staat sinds 1959 en diende tijdens de olympische spelen in 08 voor het, holadiejee, voetballe. Boeiende wedstrijden, de jeugd van Noorwegen tegen de jeugd van Armenië, dat soort gelul. Boeit geen mens en toch zat het stadion iedere wedstrijd vol met moetChinezen, meest studenten.

Picture 050

Het bier kwam in deze fraaie taps. Een voetbal met op een lange doorzichtige koker, bier van de Yanjing brouwerij uit Beijing. Yanjing is d’oude naam van Beijing, het bier is van de stad en de stad van het bier. Ik was zeer onder de indruk van het apparaat, mijn vrienden probeerden ene voor mij te kopen maar het manachement van het festijn wilde niet verkopen, boden toch 300 yuan (30 euro).

Picture 012

Beveiliging hield een oogje in het zeil, toch was de sfeer ontspannen en gezellig, alleen met wedstrijden China-Japan gaat het wel eens mis, dat echter zal tijdens dit wk niet gebeuren. Tijdens de Asia Cup in 2004 speelde China de finale tegen de Jappen, ons Arie Haan was toen de coach van de Chinezen. China verloor met 1-0 en boze Chinese fans gooiden ramen in van Japanse restaurants en Japanse auto’s. Was wel aardig, ik keek toen in een bar vlak naast het stadion, hetzelfde stadion indeed, en na het laatste fluitsignaal ging de tap dicht en stond de riot police voor de deur. Ben braaf naar huis gegaan, daar nog een biertje gedaan.

Picture 026

Yanjing Beer was ook een official sponsor van de olympische spelen, men had de borden nog staan, borden hebben historische waarde.

Picture 027

De China Footbal Lottery is van de Chinese staat, gokkers konden inzetten tot het begin van de wedstrijd, het logo beeldt een blije ster met een voetbal in zijn hand, da’s dus hens.

Picture 030

Yanjing bier parasollen, voor regen of extreme zonneschijn, bleven die avond ongebruikt.

Picture 032

Rond het stadion staan tien van deze beelden, ze beelden noeste werkers. Het stadion was een kado van China aan China ter ere van het tien-jarig bestaan van de Volksrepubliek China, hens het aantal.

Picture 038

De Yanjing bier-tap. Mooi in’t goud en goed koud, tap voorzien van koelelementen. Standaard kwam het bier in 0.33 plastiek glaasjes, licht homo, op de meeste festivals in China schenkt men in nulpuntvijvers.

Picture 103

Een reclame voor Yanjing bier. De fles rechts is het klassieke model, 0.633 liter, rond 4 percent alcohol en in een groene fles, fles kost 2.5 yuan, 25 eurocent. Vroeger waren de flessen afwisselend groen en bruin, een kratje kwam bijvoorbeeld met 12 groene en 12 bruine flessen, bier was hetzelfde. Teegwoord zijn de flessen allemaal groen. De gele fles is een iets duurdere variant die vooral is restaurants te koop is, lichter met zo’n 3 procent en eigenaardig genoeg duurder, restaurant vragen schofterig tot 20 yuan voor een fles.

Picture 049

Een Yanjing bier-tafel met resten van bbq. De bijhorende stoelen vergat ik te platen maar gelukkig heb ik er thuis een staan:

yanjing-stoel

Keer gekregen.

Comments are closed.