Levende Krabben uit d’Automaat in China

Gepubliceerd op zaterdag 6 november 2010 door Tycho

krabben-automaat-china-0

In Nanjing in de provincie Jiangsu staan krabautomaten in de metro. De liefhebber kan een krabje trekken voor 10 tot 50 yuan, afhankelijk van formaat. De krabben leven en zijn kunstmatig in ‘winterslaap’ gebracht, de automaat is gekoeld op minus 5 graad. Mocht de krab toch dood uit de machine komen dan krijgt koper van uitbater drie krabben voor nop.

krabben-automaat-china-1

Krabben zijn een zeer geliefde delicatesse in China, in het krabbenseizoen gaan er iedere dag millioenen levend in het kokende water. Het eten van een krab is een heel karwij, een krabbenmaaltijd duurt zo soms uren. Het krabbenseizoen duurt ongeveer van half oktober tot begin december, op dit moment dus zitten wij middenin.

krabben-automaat-china-2

Onderaan flesjes krabbensaus voor 5 yuan, gebaseerd op azijn en op tafel meest opgedient in een bakje met klein gesneden stukjes knoflook.

krabben-automaat-china-3

De krabben komen in harde plastiek doosjes, verstandig, want eenmaal ontwaakt kan zo’n krab vervaarlijk met zijn scharen slaan. In de keuken dragen de kokers dan ook immer dikke overhandschoenen, toch loopt bij het koken altijd wel iemand een snee op in zijn vingers, maar dat hoort nu eenmaal zo.

Een reactie op “Levende Krabben uit d’Automaat in China”

  1. Daan2:

    haring uit de muur in amsterdam, naast de kroketten