Man uit China Yogaat op Straat

Gepubliceerd op zondag 13 juni 2010 door Tycho

yoga-china-1

Yoga is bezig met een ongekend snelle opmars in China. Gymnastiekscholen bieden met veel reclame, vaak met platen van schaars geklede dames, de fraaiste lessen aan met namen als ‘wereld yoga’, ‘yoga wereld’ of  ‘wereld van de yoga’. Nieuwe tijdschriften en websites over yoga vallen als rijpe appels uit de boom en millioenen Chinezen zijn op les.

Wel, normáliter zou een weldenkend mens zeggen: “mooi. het houdt die gekken van de straat.” In dit geval gaat die vlieger echter niet op, een yogaman uit Guangzhou in de provincie Guangdong deed zijn oefeningen midden op een snelweg in het centrum van de stad.

yoga-china-2

Zijn mat is aan de grote kant, zo kan ik het ook, maar zijn toeren indrukwekkend. De yogaman wist zich zo zen dat hij niet vreesde voor de wagens die met 80 in het uur maar net een knal konden voorkomen. De Chinese overheid is trouwens geschrokken van de plotselinge populariteit van yoga, sommige publikaties zijn alweer verboden. Men vreest dat yoga uitgroeit tot een religie die de staat kan bedreigen. Yoga tegen het communisme, een ongelijke strijd indeed.

yoga-china-3

Het kan ook te maken hebben met de zeer opelijke sexuele lading in de genoemde advertenties en, zo hoorde ik via een kennis die infiltreerde, tijdens de lessen zelf. Daar houdt de overheid ook niet van, de moraal moet netjes binnen de voorgeschreven preutsheid blijven. Binnenkort eens wat meer aandacht voor yoga-met-Chinese-karakteristieken op Chinablog.nl.

yoga-china-4

Verkeerspolitie haalde de yogaman uiteindelijk van straat, hij kan een dagje oefenen in een cel wegens verstoring van de openbare orde en het verkeer. Daarna vliegt hij met een trap onder zijn afgetrainde yogakont weer terug de wereld in, hopelijk met nieuwe fratsen in zijn hoofd.

Comments are closed.