Mao-Nieuwjaarsduik in China

Gepubliceerd op woensdag 6 januari 2010 door Tycho

maoduik_china_0

Ietwat laat dit bericht, het is de schuld van mijn tipgevers. Meer dan 2000 mensen deden op 1 januari mee aan een Mao-nieuwjaarsduik in de Yongjiang rivier in Nanning in de provincie Guangxi. De duik was bedoeld als eerbetoon voor de goede werken van de roerganger. Op het banier staat: “Voorzitter Mao golft Mij Voorwaarts”.

maoduik_china_1

Op 21 januari 1934 organiseerde de Jingwu Sport Club de allereerste winterzwem, toen met dertig deelnemers en daarna ieder jaar. Op 7 januari 1958 zwom Mao zelf in de ijskoude rivier, niet ene, maar zelfs twee keer. Daarna werd de waterzwem een groots spektakel met op het hoogtepunt in 1970, volgens de verhalen, meer dan 20.000 deelnemers.

Van 1959 tot 1979 organiseerde de gemeente Nanning het evenement, daarna droeg men het reilen over aan de nieuwe Nanning Winter Zwem Club. In de gemeentetijden zwom men op 7 januari maar de zwemclub besloot tot de eerste dag van het jaar om meer deelnemers te trekken, Mao deed het in die tijd niet meer, alleen.

maoduik_china_2

Op de banieren staat onder andere: “Ter viering van de 50ste verjaardag van kameraad Mao’s zwemmen in de Yongjiang” en “Voorzitter Mao, we zullen de geestelijke kracht van jouw winterzwemmen gebruiken om door de financieĆ«le crisis heen te komen” en “De winterzwem is een moeilijk moment maar een mooi leven!”

maoduik_china_3

Op het banier staat: “Voorzitter Mao, wij hebben het niet koud”.

Comments are closed.