Millieuvriendelijke Begrafenis in China

Gepubliceerd op donderdag 22 juli 2010 door Tycho

In China sterven jaarlijx tien millioen mensen, een groot deel daarvan wordt eerst verbrand en daarna begraven in stenen urnen. Dit is niet millieuvriendelijk want het steen blijft nog eeuwen intact en is zo een last voor de natuur en de urn houdt bovendien schaarse ruimte bezet.

De Yong’an openbare begraafplaats in Tianjin kwam daarom met een millieuvriendelijke begrafenis. De urnen zijn gemaakt van biologisch afbreekbaar materiaal en worden vlak naast elkaar geplaatst. Gisteren was de opening, 281 urn asresten waren met toestemming van de nabestaanden over een periode van twee maanden opgespaard voor een massa-begrafenis.

De urnen, de kleine stickertjes schrijven de naam van de overledene. De doodgravers zijn soldaten die door de gemeente Tianjin voor de gelegenheid aan de begraafplaats werden uitgeleend.

millieuvriendelijke-begrafenis-china-3

Sommigen willen een begrafenis boven water. In Neerland stooit men in zo’n geval de as van overledene uit over het nat, in China gooit men de urn met as in zijn geheel in het water omdat overledene dan als een geheel in het nieuwe leven verschijnt.

Stenen urnen in het water zijn niet goed voor het millieu, de begraafplaats in Tianjin biedt daarom ook de mogelijkheid tot een millieuvriendelijke waterbegrafenis. De urnen zijn net als hun grondgenoten gemaakt van afbreekbaar materiaal en verdwijnen via de doodgravers in een speciaal aangelegd meer.

De urnen voor de waterbegrafenis zijn geschapen naar een lotusbloem, deze dode heet Wang Min.

2 Reacties op “Millieuvriendelijke Begrafenis in China”

  1. De Milieuvriendelijk Begrafenis in China: Biologisch Afbreekbare Urnen:

    […] Stenen urnen in het water is uiteraard weer een minder goed plan, dus biedt de begraafplaats in Tianjin ook de mogelijkheid tot een millieuvriendelijke waterbegrafenis. De urnen zijn net als de “stenen urnen” gemaakt van afbreekbaar materiaal en krijgen hun laatste rustplaats in een speciaal aangelegd meer. Bron: China Blog […]

  2. pim:

    Dankjewel voor dit artikel over Chinese uitvaartsrituelen. Dat stenen urnen niet milieuvriendelijk zouden zijn omdat ze niet biologisch afbreekbaar zijn valt te bediscussieren. Wel een erg interessant idee de biologisch afbreekbare urn.