Mini-Flesje Kook Olie uit China

Gepubliceerd op woensdag 2 juni 2010 door Tycho

mini-kookolie-china-1

Vandaag weer een mooi raar ding uit China. Het is een mini-flesje kook olie met een inhoud van 8 milliliter. De flesjes zijn op de markt voor arme mensen die niet zo vaak en niet zo veel koken, 8 milliliter zou precies genoeg moeten wezen voor een enepangerecht. Wel, dat zullen wij nog wel eens zien. Op de voorkant van het flesje een plaat van een der tempels van de Tempel van de Hemel. Daar boven staat 北京风味, Beijing Fengwei, betekent ‘Beijing Smaak’. Ik kocht het flesje voor 2 yuan, 20 eurocent.

mini-kookolie-china-2

Op de achterkant van het flesje bovenaan de merknaam, de merknaam indeed staat niet op de voorkant. Hoe bescheiden. De merknaam is 龙饮, Long Yin, ‘Draken Drank’, oh yeah. Daaronder groot in’t rood: 芥末油, Jiemo You, ‘Mosterdzaad Olie’.

mini-kookolie-china-3

Het flesje, ontdaan van haar dop.

mini-kookolie-china-4

De olie in mijn proefglaasje, olie rook inderdaad naar mosterd. Niet naar dat homospul uit de supermarkt, maar naar dat heerlijk kruidig goed uit België. Geslaagd. Voor de eerste test, dat is.

mini-kookolie-china-5

Nu is het tijd om te koken, de olie immers, is kook olie. Om eerlijkheid hoort bij een mini-flesje een mini-pan. Gelukkig had ik die in huis. Op de plaat de olie in de pan.

mini-kookolie-china-6

Voor de kooktest gebruik ik rijst. Chinezen eten dat graag en bovendien, oh geluk, had ik dat ook in huis. De rijst is standaard en overal te koop, een zakje lijk dit kost 3 yuan.

mini-kookolie-china-7

Dichtbij-op van de rijst in de olie.

mini-kookolie-china-8

De test opstelling. Koken nu, kan. Maar!, een pure kooktest is niet voldoende. Ik kan de rijst proeven en dan wel van alles opschrijven. Een goede test echter, is controleerbaar.

mini-kookolie-china-9

Daarom heb ik twee proefpersonen gevraagd. Rechts moeder Wang Lang, links haar kind Ping Lu (m). Vader Ping Xiaolang zou eigenlijk ook komen, hij kanselde echter op het laatste moment. Volgens een boze Wang Lang ging hij uit drinken met zijn vrienden. Hij doet maar, met twee proefpersonen red ik het ook wel hoor.

mini-kookolie-china-91

Toch vertrouw ik het gezin niet helemaal zonder de corrigerende kracht van een man, vuur in het spel, ik vroeg mijn vrienden van de brandweer dus in de buurt te blijven.

mini-kookolie-china-92

De rijst, kookt. Wang Lang en Ping Lu hebben vreselijke honger. Moeder Wang Lang valt bijkans van haar stoel, zo leeg is haar maag.

mini-kookolie-china-93

Na vijf minuten rookte de rijst behoorlijk, normáliter kookt rijst pas after ongeveer een half uur maar ik gebruikte natuurlijk een veel kleinere pan.

mini-kookolie-china-94

De rijst was gaar. Komt niet van mij zeg, wat een kok ben ik, ben blij als ik sla kan schillen, maar van moeder Wang Lang. Ik doofde dus, het vuur.

mini-kookolie-china-95

Moeder en zoon probeerden de rijst en waren dik tevreden. Moeder dacht nog dat een minuutje extra koken had gekund. Misschien, misschien…

mini-kookolie-china-96

De rijst, ziet mij best.

mini-kookolie-china-97

Smullen!, dank Longyin Beijing Fengwei. Getest en in orde gevonden, klaims kloppen: een flesje van 8 milliliter is indeed genoeg voor een enepan.

mini-kookolie-china-98

Dit gebeurde vlak na ik de vorige plaat plaatte, proefpersonen dachten dat het gedaan was en vielen echt aan. Natuurlijk was het niet gedaan, het is nooit gedaan, en ik klikte nog ene. Wel, nu heelmaal zeker; de rijst was goed gekookt.

Comments are closed.