Mooi Boerenvoertuig uit China

Gepubliceerd op vrijdag 30 juli 2010 door Tycho

boerenvoertuig-china-1

Boertjes in China gebruiken de fraaiste vehikels voor hun werk. De wagentjes komen uit piepkleine fabriekjes die meest maar zo’n honderd stux per jaar in mekaar schroeven, een kar als deze kost een  honderdvijftig euro, af te halen bij de fabriekant.

boerenvoertuig-china-2

De laatste jaren ziet wel een consolidatieslag, grotere fabrikanten opereren nu op provinciaal en een enkele op landelijk niveau. Die wagentjes zijn veel beter maar missen het karakter van knutselwerk uit de schuur.

boerenvoertuig-china-2a

De motor zit voor het stuur, de wagen is voorwiel aangedreven. De motor is dwarsgeplaatst om de neus zo kort mogelijk te houden voor makkelijk manouvreren door kleine dorpjes met zeer slechte wegen, te veel gewicht vóór de vooras zou de aangedreven wielen te makkelijk doen vastlopen.

De dwarsplaatsing heeft echter ook een nadeel; de aandrijving moet via een omvormer. De kracht van de motor gaat via de aandrijfband rechts naast het stuur horizontaal naar beneden en wordt onder de carosserie omgezet in een verticale kracht die vervolgens via een omvormer beide voorwielen aandrijft.

Dit complexe systeem zorgt dat dergelijke boerenvoertuigen nogal eens met pech naast de kant staan. Wel, een boertje kan niet alles hebben, men loopt tenminste niet vast.

boerenvoertuig-china-3

Kloeke achterwielen, dit wagentje ziet vermoedelijk ook gebruik op het land zelf en niet alleen op het erf en in het dorp. Weer een fraai stukje Chinese techniek.

Comments are closed.