Mooi F1-vuurwerk uit China
Gepubliceerd op dinsdag 15 februari 2011 door Tycho
ChinaBlog.nl bestaat vandaag twee jaar en dag, dat vieren wij met een mooi stukje vuurwerk uit de kraam in Beijing. Het vuurwerk bestaat uit twee afzonderlijke vuurwerken, model en idee naar Formule 1 racewagens uit de Formule 1 racewagerij.
De achterkant van de doos. Het vuurwerk is gemaakt in Beijing en van het merk ‘Panda Fireworks’, het merklogo is een pandabeer in een gele tuinbroek met een vuurpijl is zijn klauwen. De grote letters schrijven F1 赛车, F1 saiche, F1 racewagen.
De twee vuurwerkracewagens uit de vepakking, zie het finishvlahmotief aan de binnenkant van die verpakking; leuk en verzorgd. De vuurwerkracewagens staan op de plaat met de neus naar de lens.
Net als echte moderne Formule 1 racewagens heeft de vuurwerkracewagen een hoge neusvleugel. Mid onder de velugel de voorkant van het eigenlijke stukje vuurwerk. De lampen links en rechts naast het eigenlijke stukje vuurwerk zijn een creatiefje van de vuurwerkracewagenontwerper, echte Formule 1 racewagens hebben geen koplampen. De ‘1’ hogerop de neus is leuk gevonden, hij staat voor ‘nummer 1’ en ‘Formule 1’.
Een blik op de zijkant van de vuurwerkracewagen. Opnieuw de finishvlag, dit keer op de sidepots. De uitlaten steken meteen achter de sidepods buiten. Dat is niet meer correct, bij oude Formule 1 racewagens zaten daar soms de uitlaten maar meest, en ook bij alle hedendaagse Formule 1 racewagens, zitten zij aan de achterkant. Heelmaal links het lont van het eigenlijke stukje vuurwerk.
Wel, zie hier de verklaring voor het plaatsen van de uitlaten achter de sidepods, aan de achterkant was nauwelijx meer plaats voor de uitlaten door het grote uitstekende lont van het eigenlijke stukje vuurwerk.
De banden zijn gemaakt van plastiek, dit echter is vuurwerkfabrikant te vergeven, een rubberband zou immers smelten met het vuur van het vuurwerk zo dicht in buurt. Vuurwerkfabrikant had wellicht voor een heel harde compound kunnen kiezen maar dan was het vuurwerk nodeloos duur geworden, deze set van twee deed mij 18 yuannen.
Op de achterkant, waar bij echte Formule 1 racewagens de motor zit, staat nog een nummer: PF 1703. Het doet denken aan de fameuze MF en ME nummers van oud Chinees speelgoed, het is vermoedelijk een type aanduiding.
De vuurwerkracewagen is, behalve de reeds boven besproken banden (en de assen), gemaakt van dun karton. De vuurwerkracewagen is gedeeltelijk rood en gedeeltelijk groen gekleurd. Het rood wellicht naar de Italiaanse renstal Ferrari, het groen wellicht naar de Britse renstal Bentley, hoewel deze laatste al geruime tijd niet meer meedoet met het Formule 1 racewagenkamioenschap.
De coureur is aan de kleine schaal. Wel, ondertussen heb ik beide vuurwerkracewagens afgestoken. Dat uur was ik alleen op een geheel lege straat om vier uur nacht na een paar bier, “nog even doen!”. Ik zette mijn filmcamera op een muur, lens gericht op straat en drukte de knop. Later bleek dat ik de camera niet had aangezet. Jammer, geen film.
Een korte omschrijving: als het vuur het eigenlijke stukje vuurwerk bereikt schiet de vuurwerkracewagen naar voren, uit de achterkant komen gele en oranje vonken en een hoog geschriek. Dat duurt allemaal zo’n zeven seconden, de vuurwerkracewagen schiet in die zeven seconden een tien meters naar voren. Dan is het afgelopen.
Een mooi stukje vuurwerk het is. Nu, ChinaBlog.nl schrijft door, op naar Drie Jaar, en U Beste Lezers weer bedankt allemaal.
donderdag, 17 februari om 03:46
Leuke blog ! Heb er al veel lol aan beleefd.
Proficiat met de verjaardag.
Doe zo verder.
groeten uit België,
Renaat