Mooi Groot Beeld in het Canal Park in Tongzhou, Beijing

Gepubliceerd op woensdag 5 mei 2010 door Tycho

tongzhou-canal-park-1

Zondag bracht ik en bezoek aan het Grand Canal Cultural Park, meest afgekort als Canal Park, in het Tongzhou District in Beijing, men organiseerde daar een popfestival, en vond een mooi beeld met leeuwen en draken. Het beeld moet het park en zijn bezoekers beschermen tegen onheil.

tongzhou-canal-park-2

Tongzhou was tot de communistische machtsovername in 1949 een aparte stad, na 1949 werd het een district onder de Beijing Municipality. Tongzhou ligt ongeveer 18 kilometer ten oosten van Tiananmen en was vroeger de enige oostelijke toegangsweg naar Beijing, het was ook het noordelijk eindpunt van het beroemde ‘Grand Canal’, 1776 kilometer van Hangzhou naar Beijing, en de naam van het park verwijst naar die historie.

Delen van het kanaal en zijkanalen zijn op diverse plaatsen in Tongzhou te zien, sommige delen dienen als kanaal, andere delen zijn in gebruik voor viskweek en recreatie.

Buiten Beijing zijn grote delen van het langste kanaal ter wereld nog steeds in gebruik, en sterker, men werkt hard aan herstel, binnen zo’n 20 jaar moet het hele kanaal weer bevaarbaar zijn.

tongzhou-canal-park-3

Het district Tongzhou telt rond de 1 millioen inwoners, een deel van het district is aangewezen voor de bouw van een tweede business center, vergelijkbaar qua grote met het Central Business District aan de derde ring. Voor de plannen moeten ongeveer 100.000 woningen verdwijnen en de sloop is begonnen. Tijdens de autorit richting het park waren de sloopwerkzaamheden overal te zien. Kleine huisjes gingen tegen de vlakte, strax staan daar fraaie wolkenkrabbers.

tongzhou-canal-park-4

Het Tongzhou van nu is eigenlijk een overloop gebied voor arm volk dat de centrale stad uit is gejaagd. Veel arme mensen in sombere flats van maximaal 10 verdiepingen hoog, door de industrie en nabijheid van het vliegveld is het district ook nog eens zwaar vervuild. Sommige delen langs de nieuwe metrolijn zitten wel duidelijk in de lift en sinds enige jaren is KFC in het gebied doorgedrongen. Sinds de plannen voor het nieuwe business district zijn bekend gemaakt, ongeveer een half jaar her, stijgen de prijzen van woningen in centraal Tongzhou sneller dan in het centrum van Beijing.

tongzhou-canal-park-5

Door het ver-weg-karakter heeft Tongzhou ook wel aardige dingen die in de meer centrale delen van Beijing niet meer mogen. Zo is er nog overal barbeque op straat, zijn er duizenden kleine winkeltjes met mooie nep-artikelen en stikt het er van de illegale taxi’s die klant voor niets naar d’andere kant van de wereld brengen. Dat allemaal, zal verdwijnen.

tongzhou-canal-park-6

Zeven jaar geleden woonde ik drie maanden in Tongzhou, toen snel weggevlucht natuurlijk. Maar met met eerste maandsalaris had ik in die tijden daar wel een flatgebouw kunnen kopen en was ik nu schatrijk geweest. Och arme, kon ik soms de tijd maar terug draaien.

Comments are closed.