Mooi Media Centrum in Beijing

Gepubliceerd op donderdag 13 mei 2010 door Tycho

beijing-asian-games-media-gebouw-1

Het gebouw staat aan de zuidkant van Caishikou Street aan de zuidelijke tweede ringweg in het Xuanwu District in Beijing. Het diende tijdens de Asian Games van 1990 als media centrum. De Asian Games, gedoopt XI Asiad, zijn nu grotendeels vergeten maar waren toen net z’n grote trots voor China als in 2008 de Olympische Spelen, het was in 1990 zelfs het aller eerste internationale sport evenement in China.

beijing-asian-games-media-gebouw-2

De Asian Games duurden van 22 september tot 9 oktober en werden verstoord door de dood van Sjiek Fahad Al-Sabah, president van de Olympic Counsil of Asia (OCA), tijdens de Irakese invasie van Koeweit. Het hoofdkwartier van de OCA werd voor de zekerheid rap verplaatst naar Londen tot de Americanen de Irakezen uit Koeweit hadden verdreven.

beijing-asian-games-media-gebouw-3

Natuurlijk was er ook sport: 4755 atleten uit 37 landen streden in 27 diciplines, van boogschieten tot wushu. China won met 60% (183) van de gouden medailles en 34% (341) van het totaal (983). Zuid Korea werd tweede, Japan derde, Noord Korea vierde en Iran vijfde. Chinese Taipei (Taiwan) deed voor het eerst mee en eindigde op de veertiende plaats.

beijing-asian-games-media-gebouw-4

De atleten braken zeven wereld records, zes in boogschieten en ene in wielrennen, en 89 Aziatische records.

beijing-asian-games-media-gebouw-5

In november dit jaar is China weer aan beurt voor de Asian Games,de 16e, dit maal in Guangzhou in de provincie Guangdong.

beijing-asian-games-media-gebouw-6

De oog vanger van het gebouw is de kaarsrechte vrije muur met het woord ‘media’ in, de letters van ‘media’ staan in een lichte hoek gedraaid. De rest van het gebouw is vormgegeven in golfbewegingen, het bestaat uit beton met houten bewerking. Het televisiescherm is ook van 1990 en leek gezien een dikke laag stof en algemeen verval niet meer functioneel.

Ondanks flink speurwerk heb ik niet kunnen achterhalen wie het opvallende gebouw ontworpen heeft, weet U lezer meer laat dan een bericht achter in de commentaren.

beijing-asian-games-media-gebouw-7

Het gebouw diende voor het journaille dat in 1990 graag over speerwerpen en zo schreef. Vandaag dient het als ‘Xianwu Cultural Center’ waar bewoners terecht kunnen voor een opera’tje, toneelstukken, les in allerlei cultureel en lezingen. Een groot gedeelte van het gebouw, kennelijk waren er veel journalisten, is echter geheel buiten gebruik.

beijing-asian-games-media-gebouw-8

beijing-asian-games-media-gebouw-9

beijing-asian-games-media-gebouw-9a

beijing-asian-games-media-gebouw-9b

beijing-asian-games-media-gebouw-91

Net wijl ik de deur plaatte werd ik aangesproken door een vriendelijk vrouwmens van een jaar of 40, een buurtbewoonster en vaste bezoeker van het cultureel centrum. Zij kende de bewaker en ik mocht even binnen snuffelen, alleen in de centrale hal maar dat jammertje was ik meteen vergeten zodra ik binnen was…

beijing-asian-games-media-gebouw-92

…want daar stond een van de grootste maquettes die ik ooit in China zag. De maquette beeldde het district Xuanwu en mat 10 bij 5 meter. Maquette was gebouwd onder dikke glasplaten zodat bezoeker er over heen kon lopen voor een vogeloog uitzicht. Paar extra platen van de monstermaquette komen in een apart verhaaltje, hier vast een voorproef:

beijing-asian-games-media-gebouw-93

asian-games-logo-1

Het logo van de spelen, beeldt de grote muur.

asian-games-mascot-1

De mascotte, heet PanPan, is een panda.

Comments are closed.