Mooi Nieuw stadion in Shenzhen, China

Gepubliceerd op vrijdag 25 februari 2011 door Tycho

a-stadion-china-1

Het splinternieuwe Universiade Center in Shenzhen in de provincie Guangdong is klaar, op de platen test het zijn spectaculaire verlichting. Het stdion is gebouwd voor de 2011 Summer Universiade, aka World University Games aka World Student Games, waar studenten uit verschillende landen het sportief tegen mekaar op nemen. Op de achtergrond het bijhorend gymnastiek stadion.

a-stadion-china-2

Het hoofdstadion zetelt 60.000 fans, de gymzaal nog eens 18.000.

De Universiade, er is ook een winter editie, begon in zijn huidige vorm in 1959 in Turijn in Italiƫ. De voorganger begon in 1923 in Parijs en eindigde in 1957, weer in Parijs. Tijdens de Koude Oorlog was er een splitsing. De Oostbloklanden organiseerden van 1947 tot 1962 hun eigen studentenspelen onder de naam World Student Games (UIE).

Na 1962 verenigden de verschillende studentenspelen zich weer maar het bleef sindsdien een festijn met een oostbloktintje. De meeste deelnemende landen komen uit de voormalige Sovjet-unie aangevuld met wat derdewereldspul uit Zuid Amerika en Afrika. Europese landen sturen minimale of in het geheel geen delegaties met uitzondering van het fanatieke Frankrijk.

a-stadion-china-3

De 2011 Summer Universiade, van 12 augustus tot 23 augustus in Shenzhen.

Comments are closed.