Mooi Overheidsgebouw in China

Gepubliceerd op dinsdag 29 maart 2011 door Tycho

ovgeb-fu-china-witte-huis-1

De lokale overheid in het Yingquan District van de stad Fuyang in de provincie Anhui, Anhui yeah!, heeft zich een fraai kantoorgebouw cadeau gedaan. Fuyang telt 10 millioen inwoners, het Yingquan District een kleine vijf ton. In China is nu een storm van kritiek losgebarsten over de geldverspilling van de lokale overheid, het gebouw kostte een fixe 250 millioen yuannen.

Wel, geneuzel natuurlijk. Deze lokale overheid durfde tenminstens iets moois neer te zetten! Dat 29 van de 30 grote vergaderzalen en 100 van de 200 grote kantoren leegstaan is een bijzaak in het licht van de durf. Het gebouw heet passelijk ‘het Witte Huis’.

ovgeb-fu-china-witte-huis-2

Anders dan velen in de Neerlanden denken is kritiek op de Chinese overheid best toegestaan in China, met een paar zeer belangrijke uitzonderingen: kririek op de centrale overheid, kritiek op de provinciale overheden en kritiek op de overheden van grote steden zoals Beijing, Shanghai en Guangzhou is zeer streng verboden.

ovgeb-fu-china-witte-huis-3

Kritiek op lagere overheden daarentegen is toegestaan en wordt zelfs voorzichtig aangemoedigd door de centrale overheid in Beijing die zo hoopt de ergste vormen van corruptie en machtsmisbruik uit te bannen en verder te voorkomen.

ovgeb-fu-china-witte-huis-4

Toch ist op eideren lopen voor boze burgers want veel onderwerpen zijn nog steeds tabu zoals bijvoorbeeld landhervormingen en de wantoestanden in de gezondheidszorg. Over een leuk bouwprojectje mag men teeg echter klagen zo hard men wil.

ovgeb-fu-china-witte-huis-5

Wat er in Yingquan gaat gebeuren is onzeker. Bij erg grote volxwoede stelt de provinciale overheid misschien een onderzoek in. Blijkt daaruit gerommel van het districtsbestuur met vrindjes uit de bouw dan zou een kop kunnen rollen. Heeft het districtsbestuur echter machtige medestanders in het provinciaal bestuur dan gebeurt er nix.

In het uiterste geval zou de centrale overheid nog kunnen besluiten tot een zelfstandig onderzoek maar dat gebeurt eigenlijk alleen in gevalletjes waar doden zijn gevallen door bijvoorbeeld een ontploffende fabriek of giftig melkpoeder. Hoe ook, het Witte Huis zelf blijft de komende eeuwen gelukkig staan.

Een reactie op “Mooi Overheidsgebouw in China”

  1. Sylvia:

    Inderdaad geneuzel, want de stad heeft 10 miljoen inwoners. Als de stad het een beetje handig aanpakt, kunnen ze in de nu leegstaande ruimtes andere overheidsinstellingen plaatsen zoals bijvoorbeeld een rechtbank. En zeg nou zelf: 28 miljoen euro voor zo’n gebouw is een schijntje. In Nederland kunnen ze voor dat bedrag nog geeneens een tramhalte bouwen. Alhoewel bij nader inzien de Chinese bouwwijze (als het goed uitziet (oppervlakkig), is het goed) ook nog weleens te wensen overlaat…