Mooi Pré-Revolutionair Gebouw in Beijing

Gepubliceerd op donderdag 13 mei 2010 door Tycho

gebouw-beijing-qianmen-1

Dit zeer schone gebouw staat aan Qianmen West Street vlak ten westen van de zuidelijke kop van Qianmen Street. Het gebied is de laatste jaren zwaar op de schop gegaan, alle oude hutongs zijn platgewalst en hebben onder andere plaatsgemaakt voor de ‘nieuw-oude’ Qianmen Street, een winkelstraat opgetrokken in de stijl van d’echte oude Qianmen Street. Toch besloot men dit gebouw te bewaren, het was in vroege pré-revolutionaire tijden (voor 1949) een pavilloen waar rijke leerlingen verbleven die in Beijing het ambtenaren-examen moesten doen.

In de jaren ’70 was het gebouw in vervallen toestand en men besloot het af te breken maar om historische redenen de gevel en de fundamenten te laten staan, daarna bouwde men een nieuw gebouw achter de gevel dat inmiddels ook geheel vervallen is. Met de laatste restauratie van het gebied, die begon in 2007, wist de stad niet goed wat te doen met het gebouw en liet het daarom wezen. Nieuw Qianmen is ondertussen klaar en het gebouw staat nu moederziel alleen op een verder bijna lege vlakte half verborgen achter een muur.

gebouw-beijing-qianmen-2

gebouw-beijing-qianmen-3

gebouw-beijing-qianmen-4

Gelukkig even verder een deur in de muur die tot mijn grote verassing open en onbewaakt was, een zeldzaamheid in Beijing. Op de vlakte stonden eerder hutongs, die zijn voor het grootste deel afgebroken en het volk is naar elders verdreven. De bedoeling is dat hier winkelpanden komen maar op dit moment nog geen enkele bouw activiteit.

gebouw-beijing-qianmen-5

D’oud fundamenten intact, daar op in rode steen de jaren ’70 restauratie.

gebouw-beijing-qianmen-6

Het is nog niet bekend wat er met het gebouw gaat gebeuren.

gebouw-beijing-qianmen-7

Aan de randen van de vlakte nog resten van de hutongs.

gebouw-beijing-qianmen-8

gebouw-beijing-qianmen-9

Op de achtergrond d’oprukkende beschaving.

gebouw-beijing-qianmen-91

gebouw-beijing-qianmen-92

Het gebouw geplaat van d’overkant.

Comments are closed.