Mooi Spijkerhuis in China

Gepubliceerd op vrijdag 25 maart 2011 door Tycho

spijkerhuis-china-sh-1

In het Songjiang District in Shanghai weigert een tiental bewoners hun huizen op te geven voor een wegverbreding. De bewoners wilden meer geld van de projectontwikkelaar. Die weigerde en bouwde ondertussen de weg aan beide kanten van het blok gewoon af. In China heten dergelijke huizen dingzihu,  钉子户, spijkerhuis, naar spijkers die muur-vastzitten in het hout, dit refereert weer naar de spijkerharde koppigheid van bewoners.

spijkerhuis-china-sh-2

De spijkerhuizen zijn een fenomeen dat de laatste jaren in heel China in opkomst is. Vroeger veegden projectontwikkelaars letterlijk de vloer aan met koppige bewoners wiens huizen in de weg stonden. Maar teeg, ook vooral dankzij het internet, kan dat niet meer.

spijkerhuis-china-sh-3

Na een aantal grote schandalen waar projectontwikkelaar, weer letterlijk, over lijken gingen heeft de centrale overheid de reles voor uithuiszettingen aangescherpt. Bewoners moeten een ‘redelijke’ vergoeding krijgen. Als projectontwikkelaar en bewoner er samen niet uit komen komt de zaak meestal voor de rechter. Maar soms leggen bewoners zich niet neer bij een rechterlijke uitspraak zoals in dit geval in Shanghai.

De projectontwikkelaar moet dan opnieuw naar de rechter om een beval tot uitzetting te krijgen dat de politie dan moet uitvoeren. Daar zit zo een jaar in en dus gaan ontwikkelaars tijdens zo’n procedure verder met het werk dat wel kan worden uitgevoerd.

Comments are closed.