Mooie Census Borden in Beijing

Gepubliceerd op zondag 15 augustus 2010 door Tycho

census-beijing-china-bord-1

Beijing houdt op 1 november een census, een volxtelling, die voor eens en immer duidelijk moet maken hoeveel zielen nu echt in de reuzenstad wonen. Overal langs de straten hangen grote borden om de bevolking te bereiden op de telling. De vorige census was vijf jaar her maar toen telde men lang niet iedereen.

census-beijing-china-bord-2

In 2005, en bij alle tellingen daar voor, telden de tellers alleen de mensen die in het bezit waren van een ‘Beijing Hukou’, een bewijs van Beijing-herkomst dat in de praktijk werkt als een verblijfsvergunning.

census-beijing-china-bord-3

census-beijing-china-bord-4

In Beijing wonen ook millioenen uit andere delen van het land, volkomen legaal met baan en belasting. Daarnaast zijn er nog eens millioenen ‘illegale’ arbeiders die in Beijing de gebouwen bouwen maar officieel niet in de stad wonen, hun kinders hebben bijvoorbeeld geen recht op scholing.

census-beijing-china-bord-5

De overheid gaat in november ook al deze zielen tellen, men heeft aangegeven alleen te tellen en verder nix met de gegevens te doen. Dat gelooft niemand dus de bouwplaatsen zijn eind oktober vermoedelijk angstig leeg. Men telt dit keer ook voor eerst de buitenlanders, waaronder ik, naar schatting kent Beijing zo’n 150.000 stux. Hoe men precies gaat tellen is nog niet bekend gemaakt, hm hm, nu, waarom toch niet?

Comments are closed.