Mooie Efteling-Vlieger te Koop in de Supermarkt in China

Gepubliceerd op zaterdag 25 september 2010 door Tycho

supermarkt-xixiakou-china-1

Tijdens een bezoek aan een supermarkt in Xixiakou, neer Weihai, vond ik deze bijzondere Efteling Hotel LuchtPost vlieger voor 8.60 yuan, da’s 95 eurocenten. Denkelijk had de Efteling de vliegers in buur laten maken voor verkoop in Neerland en waren d’r een paar van de wagen gevallen. Leuk, een een goede gelegenheid voor een korte blik in een typisch provinciale supermarkt in China:

supermarkt-xixiakou-china-2

De supermarkt heette Jiajiayue, 家家哾, Jiajiayue, thuis thuis vrolijk. Het was geen drukte, paar volk en her en der, en de staf schrok zo van mijn aanwezigheid da’k rustig kon platen. In Pek is dat wel anders, als je daar een plaatje plaat in een supermercado springt meteen een bewaker in je nek, mag niet mag niet, eng eng, maar in Xixiakou mocht het gelukkig wel.

supermarkt-xixiakou-china-3

Mid sokken voor ruimtevaarders, only 6.90 yuan, geen geld voor going to space.

supermarkt-xixiakou-china-4

Een overzicht van de situatie. Beste Lezer, een excuus voor de wat labber kwaliteit van sommige platen, ik werkte naamlijk niet met mijn eigen Panasonic Limux, die had ik deeltelijk kapot gemaakt bij een zeekomkommerkwekerij, daarover later meer, dus ik moest het stellen met een geleende Canon Powershot en da’s geen best spul, rommel, eigenlijk.

supermarkt-xixiakou-china-5

Melk met afbeeldingen uit de populaire tekenfilmserie ‘Pleasent Goat and BigBig Wolf’, zie hier wat en daar, kostte 1.50 yuan de karton.

supermarkt-xixiakou-china-6

Melk met een plaatje van een lekker wijf, rechts met een lekkere vent voor de homo’s, welkom hoor, allemaal 1.50, concurrentie op prijs kennelijk een nieuwigheidje voor de melkbisnis.

supermarkt-xixiakou-china-7

Het bier in de klassieke, en zo hoort het!, o.633 liter fles. Kosten meest tussen de drie en vijftien yuan in de supermarkt, percentage rond de 3.5 percent, best te drinken, eerste tien gaan d’r in als koek en dan komt plots de dreun met een kater de morgen na, en zo hoort het! Ja, hik indeed.

supermarkt-xixiakou-china-8

Lekker wijf op de verpakking van drie blikken ‘add calcium walnu soybean milk powder’, Chinezen geloven allerlei rare dingen, ook dat soyamelk kalk vat en dus goed is voor debotten, oude mensjes drinken hun laatste jaren weg met die rommel, komt uit bonen hoor. Setje deed 80 yuan, aan de prijs indeed, maar wel met een lekker plaatje voor in de kelder, effe alleen, als vent.

supermarkt-xixiakou-china-9

Lijstkokers van verschillende merken, inhoud ongeveer lijk. Het koken van lijst duurt een paar uur per kookbeurt en in dit soort kokers komt uit een groot bord vol lijst, genoeg voor vier p naast d’andere gerechten. Lijstkokers doen vanaf 100 yuan en gaan al de weg door tot 1000, de duurste hebben tijders en andere ingewikkelde electronica. Mijn vriending kocht ons pas zo’n ding, kan je ’s avonds aanzetten, tijder op zus en zo en ’s morgens vers gekookte lijst, al automatiek! Wondere wereld, niet?

supermarkt-xixiakou-china-91

Weer zo’n gevalletje Efteling-vlieger, denkelijk. China kent geen Spar supermarkten. Ding wat een etui voor 1.50 yuan, kek rood met het ons bekende boompje, maar geen Chinees weet wat het is.

supermarkt-xixiakou-china-92

Mooie Jaar van de Tijger-beertjes, met 29.90 aan de prijzige kant, hier in Beijing vond ik ze wel goedkoper. Beertje eert het Chinese Tijgerjaar, ieder jaar hebben ze weer een ander beest te koop.

supermarkt-xixiakou-china-93

Enige speelgoederen, waaronder Robo Warlors, robotje deed 17 yuan. Rechts in het geel de kenmerkende neus van een Lamborghini Gallardo, RC-bestuurd, schaal 1:24, voor 69.90 yuan.

supermarkt-xixiakou-china-94

Waterthermoflessen, van 20 tot een 60 yuan. Het kraanwater in China is niet drinkbaar, rijke mensen kopen grote watersystemen met mineraalwater, arme mensen koken het leidingwater en drinken het dan, hun nat bewaren zij in dergelijke flessen, blijft tot zes uur warm genoeg voor thee.

supermarkt-xixiakou-china-95

Spaarvarkens, nog wat jaar-van-de-tijgers, onder hunner alerlei plastieken bakjes voor in de ijskast, een Chinees gooit nooit zijn thuisvreten weg, altijd maar bewaren, tot morgen en overmorgen. Scheelt toch weer geld! Centjes sparen, de Chinezen zijn er zo goed in, als al die ouwe sokken bij mekaar nog eens gaan kopen kent ons aardkloot nooit meer een economische crisis.

supermarkt-xixiakou-china-96

Lekker wijf met een verdacht scherpe neus op de verpakking van een ‘iLike’ mini-dvd speler, dit spul staat vaak in slaapkamers en soms ook in automobielen, de mooie dvd-spelers staan in de huiskamer recht in beeld van gesten op bezoek. 299 yuan is opnieuw aan de prijzige kant, daar koop in hier in Bejing toch echt een normale ‘grote’ speler voor, zij van slechte kwaliteit.

supermarkt-xixiakou-china-97

De sauzen! Die zouden ze in Weihai wel wat vaker mogen gebruiken! Ge-neukende-stoomde vis is leuk voor een paar daag maar die schelpjes smaken pittig veel beter. De sauzen zijn soya en azijn, in tientallen variaties en prijzen. Geen chili, daar doen de Shandonren niet aan, oi oi, alles wat scherp in de bek smaakt is daar bijkans verboden. Dat volk, saai tot en met, met hun gestoom.

supermarkt-xixiakou-china-98

Dozen vol gedroogd vlees. Typisch China-dingetje. Keihard volkomen uitgedroogd vlees in repen gesnee. Dit zijn de sjieke verpakkingen voor thuis, doen vanaf 100 yuan. Het walgelijk meurende spul is al vanaf 1 yuan te koop op busstations, voor een snelle snek, en wie het ook eet stinkt de komende duizend uur vreeslijk uit zijn bek, daar helpt geen tandenpoetsen aan, zou’e ze dat doen. Smaak is nix, heel vaag naar vlees, voedingswaarde ook nul want al het bloed is uitgedroogd. Komt in rund, varken, kip en…vis. Yeah, dat ook, neukende gedroogde vis, in de bus met die lui, zoenen?

supermarkt-xixiakou-china-99

Aan de kassa, bekend, als in Neerland, kauwgom en kleine versnaperingen. Meisje in het wit doet de rekening, man daarachter in het rood vult de tas, dat hoeft klant in China niet zelf, dit verschilt trouwens van supermakt tot supermarkt, soms moet klant het wel zelf, daar kom ik dus niet meer.

supermarkt-xixiakou-china-99a

‘Pleasent Goat and BigBig Wolf’ lolly’s en snoepstaven.

supermarkt-xixiakou-china-99b

Achter de kassa de balie voor cigaretten en aanstekers, boven een heerlijke huisvrouw met een best kort rokje, wel, daar zou ik wel zo’n snoepstaafje onder willen stoppen.

supermarkt-xixiakou-china-99c

Weer buut’n met een wat vreemde ad voor melkpoeder. De verhoudingen zijn goed zoek, die babykop is groter dan z’n mama’s, ligt niet meer aan de hoek, bar slechte fotowinkel. Haoba, Beste Lezer, einde van dit verhaal. Later meer over Xixiakou, daar was nog veel te zien, en meer later nog eens een bijzondere suupmarkt in Weihai zelf, geve mij, again, ons tijd.

Comments are closed.