Mooie Militaire Maquette uit China

Gepubliceerd op dinsdag 1 februari 2011 door Tycho

P1310203

Kort her wasikweereenkeer in Zhuhai in de provincie Guangdong op een aerospace tentoonstelling. Een der exposanten, een Chinese wapenfabrikant, had daar een enorme maquette neergezet die een ‘integrated weapons information network system’ beeldde. De maquette mat zeek tien meter diagonaal en draaide elektriek in de rondte. Een zeer fraaie, een paar impressies:

P1310207

Midden over de maquette een rivier met diverse marineschepen waaronder een vliegdekschip. Nu, dat hebben die Chinezen nog niet maar er wordt hard aan gewerkt. Op de linkeroever diverse landmacht-oorlogsvoertuigen, op de rechteroever een industrieel terrein in de bergen. In de lucht vliegtuigen en hoger in de hemel satelietten. De maquette moet laten zien dat al deze spelers in geval van oorlog best met mekaar kunnen communiceren om zo de gevolgen van een vijandelijke aanval te verkleinen. Fabrikant maakt de communicatie apparatuur en trouwens ook het nodige schiettuig.

P1310209

Detail van de rechteroever met een mijnbouwoperatie, een door mijnbouw ontstaan meer. Midden op de achtergrond enige fabriexgebouwen en rechts appartementen voor d’arbeiders.

P1310213

Op de rivier het vliegdekschip met twee escorteschepen. Rechts op de oever een communicatiecentrum met daarvoor twee communicatiewagens. In d’echte wereld zouden die wagens natuurlijk verder van het centrum staan, immers, het centrum stuurt com naar de wagens die het vervolgens verder sturen, dat heeft geen zin als de wagens vlak naast het centrum staan. Slordig, maar denkelijk geen fout van de maquettebouwer, weet hij veel. Neen, deze fout is ontstaan door gebrekking toezicht door de opdrachtgever, ic de wapenfabrikant. Wel, zou zijn kanon dan werken?

P1310220

D’andere oever met een dtail van het verzameld wapentuig. De voertuigen zijn op verschillende schaal. Dit is wel een fout van maquettebouwer, een wapenfabrikant heeft denkelijk geen weet van de ins en uitten van de schaalmodellenbouw. Maquettebouwer had zich iets meer moeite moeten troosten en moeten zorgen voor modellen op gelijke schaal, dat staat toch veel beter zeg!

P1310226

G.I. Joe-achtige fuguurtjes, denkelijk bezig met een commandomissie, hun bom ontploft recht in hun gezichten. Het is mij onduidelijk of maquettebouwer en wapenfabrikant dit tafreel zo bedoeld hebben. Het zou ook kunnen betekenen dat vijandelijke strijders dankzij het geweldige communicatiesysteem geen schijn van kans hebben. De figuurtjes zijn weer behoorlijk uit schaal en bijkans net zo groot als een heel voertuig.

P1310225

Een overzichtsplaat met de maquette in geheel.

P1310230

Toen plots zag ik met mijn optische lens een mooi meisje aan d’andere kant…

P1310230a

… en oi oi wat een fraai snuitje. Helikopterop weg naar haar tieten, zes wieken, geen kunst ook.

Comments are closed.