Mooie Reuze-Maquette in een Voormalig Media Centrum in Beijing

Gepubliceerd op zaterdag 15 mei 2010 door Tycho

china-maquette-xuanwu-1

Tijdens mijn bezoek aan het voormalig media centrum van de 1990 Asian Games in Beijing vond ik de grootste maquette die ik ooit in China zag. De schitterende maquette beeldde het district Xuanwu en mat 10 bij 5 meter. Het monster was gebouwd onder dikke glasplaten zodat bezoeker er over heen kon lopen voor een vogeloog uitzicht. Schaal is 1:750.

china-maquette-xuanwu-2

Men spreekt over ‘plan’ maar da’s overdreven, het is een kaart want bijna alle gebouwen op de maquette bestaan al, sterker, sommige bestaan niet meer en eentje heeft nooit bestaan. De maquette was gebouwd in 2007, bouw duurde een half jaar en het ding werd in stukken van de helaas onbekende fabriek naar het Xuanwu Cultural Center gebracht, het cultureel centrum huist in het voormalig media centrum.

china-maquette-xuanwu-3

Xuanwu is een residentieel district met relatief weinig kantoorpanden en grote winkelcentra, het ligt in de zuid-west hoek binnen de tweede ringweg en een klein stuk richting west buiten de tweede ringweg. Het leven gaat er nog iets rustiger zijn gang dan in de veel hectischer districten Chaoyang en Dongcheng. Zo is er veel buitenleven en veel minder file’s op straat, een mens kan daar nog fatsoenlijk een stukje plezierfietsen.

china-maquette-xuanwu-4

Veel groen ook en grote parken, Xuanwu huist verder een tiental aardige musea waaronder het zeer fraaie Beijing Museum of Ancient Architecture (verhaal in drie delen).

china-maquette-xuanwu-5

Xuanwu telt ongeveer 750.000 zielen en meet 16.5 vierkante kilometer en dat maakt het een van de kleinste districten van Peking.

china-maquette-xuanwu-6

In xuanwu nog veel laagbouw, da’s in Beijing gebouwen van max zes verdiepingen zonder lift. Deze stijl was typisch voor de jaren ’70, ’80 en begin ’90. Toen pas ging men echt de hoogte in. In bijvoorbeeld Chaoyang is veel van deze bebouwing verdwenen en maakte plaats voor de reuzen wolkenkrabbers van vandaag.

china-maquette-xuanwu-7

Het media centrum-cultureel centrum. Aardig, want daar was ik juist.

china-maquette-xuanwu-8

Het Taoranting Park ligt op de zuidkant van Xuanwu tegen de tweede ringweg. Typisch Chinees park met veel water waar recreanten in de zomer kunnen bootvaren en in de winter kunnen schaatsrijden.

china-maquette-xuanwu-9

Op de voorgrond het Beijing South Railway Station, het grootste treinstation ter wereld. Van hier vertrekken daaglijx honderden treinen naar de zuidelijke provincies. Xuanwu boeft nu een beetje want het station ligt net ten zuiden van de tweede ringweg in het Fengtai district.

china-maquette-xuanwu-91

Het Beijing West Railway Station, tot de komst van het nieuwe South, er was ook een ouder South, het grootste treinstation ter wereld. Treinen indeed vooral naar het westen. Xuanwu boeft weer want ook Beijing West ligt net in het Fengtai district ten westen van de tweede ringweg.

china-maquette-xuanwu-92

Dit vreemde gebouw trok door zijn vreemd ontwerp mijn onmiddelijke aandacht, enig speuren op de landkaart leerde het Guang’an Men Railway Station. Daar nu was ik nog nimmer en dit station lag echt in Xuanwu. Het was die dag pas 1500 dus ik nam afscheid van de maquette en sprong op mijn fiets voor een bezoek aan het Guang’an Men Railway Station, daar over hier meer .

Comments are closed.