Nieuws uit Mijn Straat: brandweerwagen

Gepubliceerd op vrijdag 16 december 2011 door Tycho

brandweerwagen-mijn-straat-1

Dat nu was nog eens boffen. Had ik net een dagje vrij, ging ik een wandelingetje maken, stond er een reusachtige brandweerwagen in mijn straat! Maar wat deed hij daar?, geen vuur te zien, en ook geen spuitgasten voor dat metter.

brandweerwagen-mijn-straat-2

Vlakbij stond een groepje Chinamannen, arbeiders, bewakers en een agent der politie. Ze keken almaal naar boof.

brandweerwagen-mijn-straat-3

Daar, daar keken zij naar. Een keurige wolkenkrabber onder een helblauwe hemel, geen rook te zien hoor idioten!, nu een betere blik:

brandweerwagen-mijn-straat-4

De mannen met helmen zijn de arbeiders. Ze werken in de wolkenkrabber aan een verbouwing. Zou daar soms iets mis zijn gegane? De arbeiders komen meest uit barre provincies zoals Anhui en Hunan en hebben minder harses dan een mier. Toch zijn het wel aardige lui, ze kijken met stomme verbazing naar alles in de grote stad wijl zij hun rare strocigaretjes roken en spugen en stinken en oofral maar zo’n beetje op schijten. Ze praten oek heel raar, geen Beijingnees kan hun koeterwaals begrijpen.

brandweerwagen-mijn-straat-5

Links een arbeider met zijn helm op zijn pet want dat is extra veilig. Rechts met de muts een bewaakChinees. BewaakChinezen bewaken banken, kantoren, wooncomplexen, wel, eigenlijk bewaken zij alles. BewaakChinezen komen ook uit de buitengebieden maar meest van wat dichterbij, voorbeeld uit Hebei of Shaanxi. Ze zijn iets minder achterlijk dan de arbeiders hoewel het niet veel scheelt.

brandweerwagen-mijn-straat-6

Een vrouwlijke arbeider. Ja, nu moe’k toch eerlijk zijn. Ik schrijf het maar snel op!: de vrouwlijke arbeiders zijn nog honderd keer achterlijker dan de manlijke, dat soort is de hele dag op zoek naar hun voeten, of hun oren, en ontus schijten waar ze kunnen. En wartaal uitslaan!, zelfs de manlijke arbeiders snappen d’r geen kont van, zelfs niet als ze uit dezelfde provincie komen, of uit hetzelfde chotvercheten dorp op een berg of onderaan een berg of op een lege vlakte of middenin een meer of op een klif waar het steeds dreigt af te donderen.

Hoe ook dat!, er gebeurde nix daar bij die brandweerwagen dus ik ging m’n wandelingetje doen. Goed voor m’n reuma!

brandweerwagen-mijn-straat-7

Een uur later kwam ik terug, had ook wasmiddel gekocht, en toen bleker meer actie in de tent. Daar stonden me twee brandweermannen, een tweede brandweerwagen en teeg het gebouw lag een kek-geel springkussen. Nu, was ik net op tijd voor de lol?

brandweerwagen-mijn-straat-8

Actie actie, brandweerman spring actief over hekwerk. Hekje is neergezet om de plantjes in het plantsoen te beschermen teeg Chinezen die over plantsoenen lopen. Daar hoeft de brandweer zich natuurlijk nix van aan te trekken, nood breekt wet. Kijken wij even wat beter naar dat springkussen:

brandweerwagen-mijn-straat-9

Yeah!, val je net op die boom. Op het dak stonden een aantal mannen te draaien en te doen, maar erg urgent leekt allemaal niet.

brandweerwagen-mijn-straat-91

Politie stond ook wat te lummelen, cigaretjes te roken, beetje te zwaaien naar het verkeer. Aardige lui hoor, die agenten, altijd goed voor een lolletje. Ken ze wel, hun kantoor zit een straat verder, buurtagenten van het Goede Soort.

brandweerwagen-mijn-straat-92

Brandweerman met zijn pak alweer uit. Ik wist hem te vangen en vroeg om opheldering, daar haddik als burger recht op! Brandweerman zei dat de arbeiders in het gebouw bezig waren met het vervangen van gasbuizen, da’s een risico, dan komt de brandweer altijd staan, voor de zeekheid. Ik was behoorlijk teleurgesteld, nix geen brand verdrie, stond me daar al vijf minuten te kleumen in de kouw, te wachten op de ellende van anderen.

brandweerwagen-mijn-straat-93

Ik was niet de enige kijker, zo’n tien anderen keken ook. De mannen in hun lange groene legerjassen zijn riesaikelaars. Zij hangen de hele dag op straat met hun driewielfietsen en wachten op mensen die hen riesaikelbare zaken komen verkopen, bijvoorbeeld lege flessen, blikjes, oud papier, hout, of complete computers. Ze kopen alles op en verkopen het elders voor iets meer weer door, zo maken zij een leven. In de winter hebben ze het een bietje koud maar in de lange lange zomer liggen ze altijd heerlijk in het zonnetje achterop hun fietskar te slapen. Moe’je ze wakker maken, met je tree’tje lege blikjes Yanjing-bier!

2 Reacties op “Nieuws uit Mijn Straat: brandweerwagen”

  1. Carlo:

    Prachtige story T!

  2. dirk12:

    mooi verhaal!