Nieuws uit Mijn Straat: werk aan de Waterleiding
Gepubliceerd op vrijdag 12 februari 2010 door Tycho
Eigenlijk is dit de straat ten oosten van de mijne maar daar is het de laatste tijd wel heel erg stil. Daarom heb ik heb werkgebied voor deze serie uitgebreid met die oostelijke en de de straatjes tussen. Voor de duidelijkheid twee kaarten:
Oud werkgebied, mijn straat, noord is rechts:
Nieuw werkgebied, mijn straat, de straat ten oosten in het rood en de straatjes tussen in het geel:
Op de plaat boven links de oostzijde waar ik op een zaterdagmorgen plots een langgerekt blauw hekwerk tegenkwam. Daar moest ik het fijne van weten en stak mijn speurneus tussen de panelen door. De taxi is een Hyundai Elantra met een 1.6 benzinemotor, geen diesel hier.
Een blik achter het hekwerk, men werkte aan de waterleiding. Arbeiders met helmen op hun hoofd graven een gat en de stoep is opgebroken. Het rode kastje rechts is voor elektra.
Links een sloopmachine die op gas werkt met twee gasflessen, rechts twee arbeiders met een typisch Chinees kleinbouwkarretje. Links buiten het hek een gebouw met een spiegelende gevel, het was vroeger een bioscoop maar die liep niet. Het is nu een winkelcentrumpje maar dat loopt niet. Links op de achtergrond de torens van het Dongzhimen bus/metrostation. In de torens komen appartementen, winkels, restaurants en een bioscoop. De bouw is ernstig vertraagd, het had al voor de spelen in 2008 af moeten zijn, wat er aan de hand is weet niemand, vermoedelijk dus een financieel probleem voor de projectontwikkelaar.
Arbeiders met helm, de hemel kan zo naar beneden vallen, metselen een put. Dat heb ik eerder gezien in mijn straat, na een muurtje was ingestort groeven arbeiders de straat open, bouwden net zo’n put en groeven de straat weer dicht. Het rode bord op de achtergrond is van een restaurant dat tijdens de werkzaamheden wat minder eters krijgt. Ja, pech gehad.
Twee arbeiders waarvan een met een muts op zijn hoofd aan het werk in een hele grote put, de steentjes zijn net gemetseld en het beton nog vers. De man aan de overkant van de put is een voorman, hij snauwde bevelen zijn naar werkers die dan aan hun koppen krabten.
Een zeer fraaie grote schovel. Op de achtergrond een openbare wc, er stapt net een mannetje met blauw kleren en een must naar binnen. Openbare wc’s zijn gratis in Beijing, alleen voor natte doekjes moet de poeper bijbetalen, gewoon wc-papier komt weer wel voor nop.
Vier arbeiders met helmen op hun hoofd werken aan twee putten, de put op de voorgrond is bijna klaar. Daar voor weer een mooie zandzeef op een hoop gezeefd zand.
Een blauwe BLAC middelzware vrachtauto met een lichte graafmachine op zijn rug. Op de achtergrond een nieuw appartementencomplex dat een jaar geleden klaar was maar nog steeds niet meer dan half bewoond is. De rare stijl past helemaal niet in de buurt, daar spreken wij bewoners schande van, en de appartementen zijn peperduur. Voor 60 vierkante meter betaalt woningzoekende zo twee euroton en daar zit nog niet eens een balkonnetje bij.
Hier moet men nog beginnen, daar moet de schovel overheen, dan de graafmachine en dan de arbeiders met hun helmen en putgemaak.
Een geheimzinnige tunnel ongeveer een halve meter onder de grond, gezien de steenkleur geen nieuweling en het dak lijkt niet te stevig. Links liggen nieuwe stenen klaar, rechts is men bezig met een putraster.
Een arbeider met muts op zijn hoofd voor het nieuwe appartementencomplex, zie de leegte achter de ramen. De arbeider duwt een kleinbouwkar van hetzelfde type als die op plaat drie.
De heren arbeiders hadden vermoedelijk een nachtje heftig doorgekaart, bij die simpelen kan dat heftig toe gaan, de verliezer smeet de kaarten op de grond en ligt nu misschien in een van de putten weg te rotten.
De slaapbus van de arbeiders, de ramen kleurig bedekt met zilverfolie. In dit busje slapen zo’n acht man, wassen en plassen doen ze in de openbare en eten op straat. Ik keek even om een hoekje bij de deur maar voor ik een plaat kon platen trok een arbeider die dicht. Ik zag een enorme puinhoop van dekens, kledij en gebruixvoorwerpen als pannetjes en lepels. En het rook niet best. De arbeiders wonen vaak op de plek van een klus en trekken dan verder, net nomaden, de Chinezen noemen hen mieren.
Meer nieuws als het zich aandient.
vrijdag, 19 augustus om 04:10
harde werkers die kerels.
alleen wel heel erg dom.