Obama Aangekomen in Beijing

Gepubliceerd op dinsdag 17 november 2009 door Tycho

obama_china_1

Presidenten lopen niet door slurven maar dalen als goden, wel met de trap, uit hun hemelvliegmachienes. Vanmorgen rond 08:00, 01:00 nacht in Nederland, kwam Obama aan in Beijing. Op dit moment, als ik schrijf, zit hij in de Grote Hal van het Volk voor een ontbijt met collega Hu en 200 anderen.

obama_china_2

Een president krijgt bij aankomst nooit een president te zien maar een mindere god want het past geen president om taxi te spelen. Hu stuurde geen kleine mindere god, het is vice-president Xi Jinping en die is vermoedelijk de opvolger als Hu in 2012 na het aflopen van zijn tweede termijn verder achter de schermen gaat intrigeren.

obama_china_3

Obama kwam zondagavond aan in Shanghai. Gisteren sprak hij met leuke meisjes van de Shanghai Science and Technology University over de wetenschap. De meneer links in regenjas is van de Chinese geheime dienst en hij is beleefd genoeg even de andere kant op te kijken.

obama_china_5

Obama bij aankomst in Shanghai. Het regende hard maar toch geen slurf, Presidenten lopen niet door slurven.

Obama en Hu hebben verder veel te bespreken, onder andere Noord Korea, Afghanistan, India-Pakistan, klimaatverandering, handelszaken en de Zuid Chinese Zee. Om de boel vast warm te draaien heeft Obama de afgelopen dagen veel vriendelijke dingentjes over China gezegd in Japan en Singapore. Zo ziet America China niet als een bedreiging maar juist als een waardevolle partner op de wereld, en zo heeft America een positieve en constructieve relatie met China.

Dit soort uitspraken zijn niet ongewoon voor een bezoek maar Obama kiepert wel de hele strooppot leeg. China publiceerde een en ander met koeienletters in de staatskranten maar zei niets aardigs terug. Misschien gebeurt dat nu tijdens het ontbijt.

obama_china_7

Nog in Shanghai. Obama legt hier iets uit aan de Shanghainese partijchef, en daarmee de machtigste man in de stad, Yu Zhengsheng. De Chinese kant heeft een buitengewoon schone vertaalster ingezet om Obama af te leiden van staatszaken. De Amerikanen doen dat beduidend minder goed, ook als ze meer van Yu zouden weten. Obama en Yu spraken over de Expo in 2010, handelszaken en weerzijdse investeringen.

Later vandaag plaatjes van Obama en Hu.

Comments are closed.