Ochtendgymnastiek in Beijing

Gepubliceerd op maandag 18 oktober 2010 door Tycho

ochtend-gymnastiek-beijing-1

De overheid in Beijing is een campagne begonnen om het steeds dikker volk gezonder te krijgen. Iedere morg van tien tot elf stuurt de staatsradio een uur gymnastiekmuziek de wereld in. Personeel van overheidsinstanties maar ook van private bedrijven moeten dat uur oefeningen doen.

Op de platen personeel van het Lufthansa Shoppingcenter aan de Derde Ringweg, allen keurig in trainingspak. Het was die vroege morgen een graad of neger en ondanks de vrolijke muziek leken de winkelklerken weinig enthiousiast. Wel, zo zal het altijd wezen voor een overheid; de beste bedoeling en dan stank voor dank.

Op de achtergrond de Derde Ring, daarachter het Westin Hotel, vader en zoon Bush sliepen daar toen zij saam in Beijing waren voor de opening van de Olympische Spelen en in ene moeite door de opening van de nieuwe Americaanse ambassade, was in ’08.

ochtend-gymnastiek-beijing-2

De oefening was nochthans kinderlijk eenvoudig. Stap naar voor, stap naar achter, handen omhoog, bukken, door de knie en weer opnieuw. Tussen de rijen liepen mannen in zwarte pakken met open overhemden, sportief, zij moedigden de klerken aan en maakten leuk een filmpje.

ochtend-gymnastiek-beijing-2a

De klerken trainen op het parkeerterrein, normáliter staat het vol automobielen maar door werkzaamheden is het afgesloten. Na de werkzaamheden moet men denkelijk weer binnen gymnastieken, en da’s maar goed ook want vadertje winter komt snel aan en hij neemt -20 mee.

ochtend-gymnastiek-beijing-3

De bewegingen liepen weinig synchroon, voor de mannen in het zwart lag nog veel werk in het verschiet. Mao had daar ras raad mee geweten, hop de zweep over die zwakke voddenbalen met hun klaaglijke gezichten.

ochtend-gymnastiek-beijing-4

Wat nu is leuker dan lekker sporten in de schone zon vroeg op de schone morgen?, niet toch zeker zeg, de jeugd van teeg, ach ach neen.

ochtend-gymnastiek-beijing-5

Wel, een beetje moeilijk nu maar strax staan ze denkelijk een stuk vrolijker achter de toonbank, vol frisse lucht en de zon in de ogen. “Inpakken mevrouw?, awel voor U met een gratis strikje rond!”, en dan met een zwierige lus aan’t eind. Links op de voorgrond de luidspreker.

Comments are closed.