Op en Rond Tiananmen Plein tijdens de Viering van 90 Jaar CPC in China

Gepubliceerd op donderdag 14 juli 2011 door Tycho

90-jaar-cpc-tam-1

Ha lezers, zo nemen wij even een klein stapje terug in de tijd. Ik have been busy, weet je. Op 1 juli bestond de Communistische Partij van China (CPC) 90 jaren. Overal feest in China, groot feest! Op 2 juli peddelde ik mijn Giant Braver monstersnelle fiets naar Tiananmen Plein in Beijing voor een kijkje op en rond. Op de eerste plaats een mooi bord langs Chan’an Avenue, op weg naar het plein.

90-jaar-cpc-tam-2

Een steenworp verder meer borden, gemaakt van metaal. Dit soort stond, wel, staat nu nog steeds, langs de Tweede en Derde ringwegen, ongeveer om de kilometer een, hier vier naast mekaar, links nog net te zien de zuidelijke kant van de onwijze koele shoppingstreet Wangfujing.

90-jaar-cpc-tam-3

Een zeer fraaie buitenvitrine met als centrumstuk de Hongchuan, ‘Rode Boot’. Op dit scheepje werd in 1911 de partij opgericht, de Hongchuan lag toen aan de oever van het South Lake in de provincie Henan, ook de geboorteprovincie van roerganger Mao. Chinese residenten en toeristen plaatten braaf hun plaatje, ieder weet van de historie.

90-jaar-cpc-tam-4

Een hele beste iets dieper in Wangfujing. De vitrine beeldt twee traditionele Chinese lampen en heel groot ’90’, gemaakt van blommen en zeek vijf meters hoog. Ik kwam dichterbij Tiananmen…

90-jaar-cpc-tam-5

Op het plein indeed. Centraal op de plaat het National Museum of China. Daar was juist op 1 juli een speciale tentoonstelling begonnen met de oh de la superkekke naam ’90 jaar Communistische Partij van China’. Voor ik het pleintje verder deed besloot ik tot een bezoek!

90-jaar-cpc-tam-6

Het museum is kort her heropend na een verbouwing van bijna vijf jaar. Alle oude gekheid is verdwenen, het is teeg een hypermodern en volgens China het grootste ter wereld. Iedere weg, het oude gaat en het nieuwe komt, da’s nu eenmaal het ding tijd. Toegang deed een vrindelijke tien yuannen. De tentoonstelling ’90 jaar Communistische Partij van China’ was onhandig over vier zalen verdeeld, en ha!, vier is nog wel het ongeluxgetal in China. Op de eerste plaat een steengravure van Voorzitter Mao wijl hij het nieuwe China uitroept op Tiananmen in 1949.

90-jaar-cpc-tam-7

Een schoon schilderij van Voorzitter Mao wijl hij het nieuwe China uitroept op Tiananmen in 1949. Platen van dit schilderij zijn nog steeds te zien in vele overheidsgebouwen, binisses, restaurants en huishoudens. Het getoonde exemplaar zou het origneel wezen. Wel, dat kan best kunne, maar mijn ervaring leert dat in China zeer zelden originelen bestaan!

90-jaar-cpc-tam-8

Dit keer was ik eens niet de enige bezoeker, aan de ene kant was dat jammer want ik ben veel liever heelmaal alleen. Aan d’andere kant, de bammer, is het ook wel eens leuk met wat andere mensen bij. Op de achtergrond een steengravure die arbeiders in revolutie beeldt.

90-jaar-cpc-tam-9

Een eenzaam hoekje. Oude man met wit hemd onder zijn overhemd kijkt geconcentreerd naar platen an president Hu Jintao (rechts) en vice president Xi Jinping (links). Hu en Xi op de platen beiden onder het gewone volk, want daar komen zij tenslotte, wel, heel China!, maar vandaan.

90-jaar-cpc-tam-91

Mooie lightened display met de vier bazen to nu, vlnr: Mao, Deng, Jiang en Hu.

90-jaar-cpc-tam-92

Een reuzenplaat met hoek van de Tiananmen-poort aan de noordkant van Tiananmen-plein. Vredige bloemen en witte vredesduiven, bij de Poort van de Hemelse Vrede is het leven en leiden immer goed. Man rechts hield zijn pet op, hoogst onbeleefd onder dak.

90-jaar-cpc-tam-93

Henan again, een plaatvitrine van het eerste hoofdkwartier van de CPC na het bootje. Kindje bij, en lachen maar. Beste Lezer, dit verhaal is nu gedaan, over mijn avonturen op Tiananmen binkort een apart verhaal. Dag.

Comments are closed.